Strasbourg

2 órája

Orbán Viktor: ha megtámadnak bennünket, meg fogom védeni a hazámat

Pártpolitikai összecsapást csináltak a magyar elnökség programjának bemutatásából a frakcióvezetők az Európai Parlament.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök ismerteti a magyar uniós elnökség programját az Európai Parlament ülésén Strasbourgban 2024. október 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Purger Tamás

– Szívesen vitatkoztam volna önökkel az elnökségi programunkról, amit itt bemutattam, de láthatóan ez önöket nem érdekli – kezdte válaszát Orbán Viktor, írja a Magyar Nemzet.

Visszamondják a baloldal összes hazug vádját Magyarországgal szemben, amit önöktől hallottam, az tiszta politikai propaganda

– mutatott rá.

– Ezt én nem rovom föl önöknek, hiszen önök parlamenti képviselők, és végül is, ha ehhez van kedvük, akkor legyen így. Amin azért meglepődtem, az a bizottság elnök asszonyának hozzászólása, hiszen kétség kívül vannak nézetkülönbségek a bizottság elnök asszonya és Magyarország között, amiket én szándékosan nem hoztam szóba, tekintettel arra, hogy Európáért végezzük a munkánkat az elnökség keretében, és szerencsétlen dolognak tartom, amit az elnök asszony csinál, hogy a nézetkülönbségeket rávetíti az elnökségi munkára, ez nem helyes szerintem – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

Kiemelte: sajnálattal kell fölidéznie a régebbi emlékeket, régebben ez nem így volt. – A bizottság elnöke itt sosem mondott volna ilyeneket, mint most az elnök asszony. Ez nem fordulhatott volna elő. Tekintettel arra, hogy régebben, ahogy az alapszerződés mondja, a bizottság az alapszerződés őrzője, egy semleges testület volt, aminek az volt a dolga, hogy őrködjön az alapszerződés felett – tette hozzá. – Az volt a dolga, hogy a politikai vitákat félretolja, és a különbségeket a jog mezején kezelje. De sajnos úgy látom, hogy az elnök asszony ezt megváltoztatja, és az alapszerződés őrzőjéből egy politikai fegyvert csinál, egy politikai testületet, ami bennünket, jobboldaliakat, patriótákat és európai hazafiakat támadja. Ez nem helyes szerintem – szögezte le a miniszterelnök.

Szándékosan kerültem az elnökség kapcsán Ukrajnát, de ha akarják, hát beszéljünk róla. Először is, tisztelt bizottsági elnök asszony, a leghatározottabban utasítom vissza, amit mondott. Minden analógia és összehasonlítás, amely a magyar ’56-os szabadságharcosokat veti össze Ukrajnával, tévedés és meggyalázása a magyar szabadságharcosok emlékének. Semmi közös nincsen ’56-ban meg az ukrán–orosz háborúban. A magyar szabadságharcosok nevében minden fals, félrevezető történelmi analógiát visszautasítok

– fogalmazott a kormányfő.

– Viszont szívesen beszélek arról, hogy már az angolszász nyilvánosságban is van egy mondat, amit mindenki elfogad, csak úgy látom, a háború mellett érvelő európai képviselők nem fogadják el. Ahogy az angolszász sajtó írja, ha győzni akarunk, először kell hogy legyen elég bátorságunk, hogy beismerjük azt, hogy vesztésre állunk – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök.

Mert az a helyzet, hogy vesztésre állunk az ukrán fronton, és önök itt úgy tesznek, mintha ez nem így lenne. A valóság az, hogy a bizottság elnök asszonyának is köszönhetően az Európai Unió meggondolatlanul, téves számítások alapján és elhibázott stratégiával vágott bele ebbe a háborúba. Ha győzni akarunk, a mostani vesztes stratégiát meg kell változtatni. Ez egy rosszul megtervezett és rosszul végrehajtott stratégia. Ha ezen az úton megyünk tovább, veszíteni fogunk. Ha azt akarjuk, hogy Ukrajna ne veszítsen, akkor stratégiát kell váltani. Itt azt javaslom, ezt fontolják meg

– hangsúlyozta a kormányfő.

– Minden háborúban kell hogy legyen diplomáciai tevékenység, kell hogy legyen kommunikáció, direkt vagy indirekt kapcsolattartás. Ha ezt elmulasztjuk, egyre mélyebbre megyünk a háború bugyrába. Egyre kétségbeesettebb helyzetek lesznek, egyre többen halnak meg, százezrek halnak meg, most is, míg mit beszélünk, ezrek halnak meg Ukrajnában – mutatott rá.

– Ennek a konfliktusnak ezzel a stratégiával nem lesz megoldása a harctéren. Ezért javaslom, hogy álljanak inkább a béke mellett. Érveljünk a tűzszünet mellett, és csináljunk egy másik stratégiát, mert ezen mindannyian rajta fogunk veszteni – emlékeztetett Orbán Viktor.

Méltánytalan a bizottság elnök asszonyának az a vádja Magyarországgal szemben, hogy mi csak úgy kiengedtük az embercsempészeket, ez nem igaz. Magyarország letartóztatja az embercsempészeket. Letartóztatja az embercsempészeket, és aztán egy idő után kitoloncolja őket az országból, azzal, hogy ha visszatérnek, kétszer olyan hosszú ideig kell majd börtönben maradniuk. Ezért nem jönnek vissza. Mi megszabadítottuk Európát több mint kétezer embercsempésztől

– hangsúlyozta.

– Bizottsági elnök asszony, ezért inkább elismerést kellene hogy kapjunk, nem pedig bírálatot. Többen érveltek az európai egység mellett, talán Weber képviselő úr is. Mi az egység a sokféleségben hívei vagyunk. Sosem fogunk beletörődni abba, hogy az európai egység azt jelentse, hogy ők ránk parancsolnak, hogy fogjuk be a szánkat, ha valami nem tetszik. Az európai egység nem azt jelenti, hogy mindenkinek be kell fognia a száját, aki nem ért egyet a többséggel vagy a bizottság elnökével – szögezte le a miniszterelnök.

– Magyarországon a parlamentben van kétharmados többsége a kormányzó pártnak, de soha nem fordulhatott volna elő az, amit önök tettek. Magyarországon hiába van kétharmada a kormánypárti képviselőknek, az ellenzék minden pártja mindig megkapta azokat a bizottsági pozíciókat, amik megilletik őket. De önök megfosztották a Patriótákat ettől is. Önök akarnak bennünket kioktatni demokráciáról? Ez a képtelenség!  – mondta Orbán Viktor.

Weber elnök úr azt mondta, hogy senki sem áll szóba velünk. Ez súlyos sértés azokra nézve, akik szóba álltak velünk. Ezek szerint ők senkik. Az elnökség előkészítéseként elmentem az ön kancellárjához Németországba, a franciák elnökéhez Párizsba, és az olaszok miniszterelnökéhez Rómába. Ők senkik, Weber úr? 

– tette fel a kérdést a miniszterelnök, aki ezután ismét az EPP vezetőjéhez fordult.

– Sajnálom, hogy az Európai Néppárt frakcióvezetője zárójelbe teszi a valóságot. Azt mondja, hogy a magyar kormányzó párt nem nyerte meg az európai választásokat Magyarországon. Negyvenöt százalékot kaptunk. Önök Németországban harmincat, akkor ki nyert itt? És ha már ön nem riadt vissza a személyes megjegyzésektől, nekem is engedjen meg egy személyes megjegyzést. A harag rossz tanácsadó. Tudjuk, hogy vannak konfliktusok közöttünk. 2018-ban jelentős szerepet játszottam abban, hogy ön nem lehetett bizottsági elnök. Én támogattam volna önt, meg is ígértem, hogy támogatni fogom. Csak ön azt nyilatkozta utána, hogy nem akar a magyarok szavazatával bizottsági elnök lenni. Hát nem lett. Ezért haragszik rám. Ott akar ülni abban a székben, ahol most Ursula von der Leyen van, de rájött, hogy miattam nem ül ott, ezért haragszik rám. De ezen én nem tudok segíteni – mondta a miniszterelnök, egyben megkérte az EPP vezetőjét, hogy ne keverje össze a személyes sérelmeit az európai vitákkal.

– Perez képviselő asszonynak a legnagyobb tisztelettel azt kell mondanom, hogy én szívesen vitázom önnel, de némi tényismeret nem ártana egy ilyen vitához. Az ismerethiány nem jó pozíció egy vitában. Magyarországot magas adókkal vádolja. 15 százalékos jövedelemadó-kulcsunk van – emlékeztetett a kormányfő.

A magyar gazdaságban kétszer akkora a növekedésünk, kétszer akkora a magyar gazdaság növekedése, mint az uniós átlag. És hogy így fest rossz képet a magyar gazdaságról, a tények nem számítanak, képviselő asszony?

– tette fel a kérdést.

– Látom a francia képviselő asszonyt a Renew képviseletében bántja a magyar alkotmányos rendszer. Tehát fogadja el, hogy nekünk jogunk van a saját alkotmányunkhoz. Ön azt mondja, hogy mi hátrányosan különböztetünk meg egyes népcsoportokat Magyarországon életvitel szerint. Ez egész egyszerűen nem felel meg a valóságnak. A magyar alkotmány mindenkinek megadja a saját életfelfogása szerinti élethez való jogot – hangsúlyozta Orbán Viktor.

– Egy dolgot azonban kétségkívül tesz a magyar alkotmány is. Hiába nem tetszik ez önnek, ez így fog maradni. Védi a családokat. A magyar alkotmány védi a családot, védi a gyerekeket, védi a házasságot. És valóban, a magyar alkotmányban az van, hogy a házasság egy férfi, egy nő. Sőt, az is benne van, hogy az apa a férfi, az anya nő. Jogunk van ehhez a szabályozáshoz, ne vitassa ezt el tőlünk – fogalmazott.

– A Magyarországra vonatkozó korrupciós vádakat vissza kell utasítanom. Ha akarják, belemehetek egy személyeskedő vitába, hiszen egy olyan testület ülésén vagyunk, ahol van szakértelem a korrupciót illetően, ugye? Önök akarnak, ez a testület akar korrupcióról kioktatni bármilyen tagállamot? Ezt komolyan gondolja? – utalt a miniszterelnök az EP-t megrázó brüsszeli korrupciós botrányra.

Egyik frakcióvezető azt mondta, hogy rengetegen hagyják el Magyarországot. Ön nem mond igazat. Magyarországról pont annyian dolgoznak arányaiban külföldön, mint Ausztriából. Ausztriából is elmenekülnének az emberek? Ez egy fals koncepció, rosszindulatú propaganda

– mutatott rá Orbán Viktor.

– Az uniós pénzekről pedig csak annyit szeretnék önöknek mondani, hogy mindannyian tudjuk, hogy az a pénz, ami az unióból támogatásként érkezik Magyarországra, annak 80 százaléka visszamegy önökhöz. A Magyarországnak adott támogatás 80 százaléka az önök cégeinek zsebében van. Ezek után bennünket kritizálnak azért, mert elfogadjuk az uniós támogatásokat? Logikus ez? – tette fel az újabb kérdést a miniszterelnök.

– Ami a baloldal képviselőit illeti, szakszervezet-ellenességgel vádol bennünket, ez méltánytalan. Mi megállapodunk a szakszervezetekkel. Legutóbb éppen többéves béremelési programról állapodtunk meg. Minimálbéremelési programról állapodtunk meg, és most is tárgyalunk, jó esély van arra, hogy a következő évekre megállapodjunk béremelési programokról – emelte ki a kormányfő.

– A náci szót nem én hoztam be ebbe a beszélgetésbe, hanem ön, aki azt mondta, hogy ön egy antifasiszta, amit én tiszteletben tartok. De most szót emel egy német állampolgárért, aki eljött Magyarországra, és a nyílt utcán sétáló embereket erőszakkal megtámadott, súlyos testi sértést okozva. Azért, mert nem tetszett ezeknek az embereknek a kinézete. Ez a náci tempó – világított rá Orbán Viktor.

Magyarországon nem lehet az embereket politikai alapon az utcán megtámadni, és utána idejönni az Európai Parlamentbe, mentsetek ki a börtönből, mert súlyos testi sértést követtem el, köztörvényes bűncselekményt, itt, Magyarországon, ez nem lehetséges. Kérem, ezt gondolják át, ne kérjék tőlem azt, hogy köztörvényes bűncselekményt elkövetőket engedjünk ki a magyarországi börtönökből

–  szögezte le a miniszterelnök.

– Bizottsági elnök asszonya szóba hozta, hogy mennyien dolgoznak oroszok Magyarországon. A képmutatás esete forog fenn. Magyarországon háromezren dolgoznak. A tavalyi évben háromezer engedélyt adtunk ki, összesen hétezren dolgoznak. Von der Leyen asszony egy német asszony. Mi van Németországban? Németországban háromszázezren dolgoznak. Háromszázezer orosz. Spanyolországban százezer orosz dolgozik, százezer orosz Spanyolországban. Engem vádolnak? Franciaországban Hatvanezer orosz van. Hatvanezer orosz dolgozik, és önök Magyarországot kritizálják, a mi hétezres számunkkal – világított rá az ellentmondásra.

– Ami a gazdasági kapcsolatokat illeti, Magyarország transzparensen kereskedik. De mi van, ha az önök országaira nézek? Én azt látom, hogy számos ország, ahonnan önök érkeztek, Ázsián keresztül kikerülve a szankciókat, fedett módon kereskedik az oroszokkal – szögezte le a kormányfő.

Mondom a számokat. Az Európai Unió havonta egymilliárd dollárral többet exportál bizonyos közép-ázsiai országokba, mint az orosz–ukrán háború előtt. Vajon miért? Így kerülik ki önök a szankciókat. A német, a francia, a spanyol cégek így kerülik ki a szankciókat

– hozott példákat a miniszterelnök.

– Az energiáról is beszéltek. A nyugati országok a háború kitörése óta 8,5 milliárd dollár értékben vásároltak török vagy indiai finomítókból valójában orosz olajat, és bennünket kritizálnak? Nyolc és fél milliárdért. Ez képmutatás. 2023-ban önök, nyugatiak 44 százalékkal több orosz kőolajat vásároltak, mint egy évvel korábban. Az önök cégeinek az adóbevételeit befizették Oroszország költségvetésébe. Az 1,7 milliárd dollár volt. És önök vádolnak bennünket örök barátsággal? – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

Az igazság az, hogy nem azért jöttem ide, hogy ezeket a tényeket az önök fejére olvassam. Eszem ágában sem volt. Azért jöttem, hogy bemutassam a magyar elnökség programját. Szerettem volna elmondani, hogy baj van. Szerettem volna elmondani, tisztelt frakcióvezetők, hogy versenyképességi baj van, hogy migrációs baj van, hogy változtatni kell, és van néhány javaslata a magyar elnökségnek, amiről tárgyalunk a többi kormányfővel, de szeretnénk, ha a parlament is támogatna, ezért jöttem ide. Önök pedig egy pártpolitikai összecsapást csináltak ebből a találkozóból. Ezt mélyen sajnálom. De nem fogok adós maradni önöknek. Egyikőjüknek sem. Ha megtámadnak bennünket, meg fogom védeni a hazámat

– zárta válaszát Orbán Viktor.

„Európát az európai baloldaltól kell megvédeni”

Orbán Viktor EP-képviselők felszólalását követően adott válaszában mindenek előtt kijelentette: az uniós tanács magyar elnökségének programjáról folytatott vita „messze túllépett az észszerűség határain, és a tények világán”, az Európai Parlament „ócska propaganda terepévé vált”.

Hangsúlyozta, „az Önök propagandája” nem tesz lehetővé értelmes és elfogulatlan vitát a jogállamiságról vagy a korrupcióról. A kormányfő ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Bizottság jogállamisági jelentése szerint Magyarország az igazságszolgáltatással kapcsolatban minden követelésnek, minden igénynek eleget tett. A magyar közbeszerzési rendszer az uniós bizottság véleménye szerint mindenben megfelel azoknak az elvárásoknak, amelyeket Brüsszelben támasztanak.

Magyarországon továbbá a demokráciával elégedettek aránya magasabb, mint a legtöbb európai uniós országban. „Talán nem véletlen, hogy a magyar választópolgárok a választásokon rendszeresen ki szoktak bennünket tüntetni a bizalmukkal” – fogalmazott.

A Magyarországot, valamint a személyét is érintő korrupciós vádakkal kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta: „ha nem a Soros György által finanszírozott korrupciós jelentéseket olvassák, hanem mondjuk a Világbank adatait, akkor láthatnák, hogy Magyarország korrupció tekintetében állja a sarat. Egyáltalán nem lóg ki az Önök országainak sorából”.

A kormányfő abszurdnak nevezte, hogy az Európai Parlament plenáris ülésén a jogállamiságról kell hozzászólást hallgatni a Budapesten elfogott antifa aktivista, Ilaria Salis zöldpárti EP-képviselő részéről, aki – mint emlékeztetett – „vasrudakkal vert békés embereket Budapest utcáin”. Abszurdnak nevezte továbbá azt is, hogy egy belga képviselő jogállamiságból oktatja ki Magyarországot, amikor – mint kiemelte – Brüsszelben egy jogállamiságról tartott konferenciát tiltottak be nemrégiben.

Az európai szocialisták képviselőjének azon kijelentésére, mely szerint Magyarország „túlságosan jó viszonyt ápol” Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Orbán Viktor Dobrev Klárához, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselőjéhez fordulva azt mondta:

amikor az Ön férje még miniszterelnök volt, Putyin elnök úr ott ült az Önök konyhájában. Akkor még erre büszkék voltak, és erről szóló képekkel elárasztották a magyar médiát.

A kormányfő sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a magyar elnökségi program bemutatása magyar belpolitikai vitába torkollott, majd azt mondta: az EP-képviselők azonban egy dolgot biztosan láthattak, mégpedig azt, hogy „a magyar demokrácia köszöni szépen, jól van, vérbő és erőteljes”.

Meggyőződésének adott hangot, amely szerint „nem helyes”, ha egy magyar EP-képviselő az Európai Parlamentben a saját hazáját támadja. „Milyen ember az olyan, aki arra használja a nemzetközi fórumot, hogy a saját hazáját támadja?” – fogalmazott.

Orbán Viktor szerint abszurd, hogy az Európai Néppártban (EPP) helyet foglaló egyik magyar EP-képviselő nemrégen azt mondta a magyar nyilvánosság előtt, hogy az EP-képviselőség a legnagyobb „kamuállás”, ami csak arra való, hogy az ember jól keressen.

„Kirívónak tartom, hogy valaki magyarként itt visszaélésről beszél, miközben otthon köztörvényes lopás miatti büntetőeljárás folyik ellene” – fogalmazott Orbán Viktor, majd hozzátette: nyilvánvalóan, csak azért vette fel az uniós parlamenti mandátumát, hogy a mentelmi joga mögé bújhasson.

Azt kell megállapítanom, hogy a baloldal számára csak akkor van demokrácia, ha a baloldal nyer, ha ugyanis a jobboldal nyer, véget ér a demokrácia

– fogalmazott Orbán Viktor, majd kiemelte: teljesen nyilvánvaló, hogy Európát valójában az európai baloldaltól kell megvédeni.

„Több tiszteletet Magyarországnak! Több tiszteletet a magyaroknak!” – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor állta a sarat és meg is nyerte a vitát

Deák Dániel az EP-vita után közösségi oldalán tett közzé gyorselemzést – írja a Magyar Nemzet. „A mai vitára az Európai Parlamentben a teljes balliberális oldal jól felkészült, azt remélték, hogy majd megalázzák Orbán Viktort, aki csendben hazakullog. A külföldi társaikhoz csatlakozva Dobrev Klára és Magyar Péter is Magyarország ellen hergelt az Európai Parlamentben” – írta a politológus, és kiemelte:

„A tervük azonban nem jött össze. Orbán Viktort nem olyan fából faragták, aki megfutamodik. Állta a sarat és nyert is a mai vita során, megerősödve jött ki belőle.”

A szakértő kifejtette, Orbán Viktor először egy átfogó előadást tartott Európa helyzetéről és megoldási javaslatokat kínált.

„Majd frappánsan reagált a balliberális képviselők állításaira, és alaposan helyre tette őket. Köztük Magyar Pétert is, aki Orbán Viktor mellett meglehetősen gyengének bizonyult, a szónoki képességei is fényévekkel le van maradva a miniszterelnökétől.”

Deák Dániel azt is kiemelte:

„Ami talán a legfontosabb és tökéletesen összefoglalja a látottakat: míg Orbán Viktor Magyarországért és Európáért beszélt, addig Dobrev Klára és Magyar Péter Magyarország ellen.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában