Eldöntötték, hogy váltanak, reményeik szerint olcsóbb lesz és nem csak heti 4 órát lesz ügyintézőjük

2 órája

Vásárhely hatvan millióval sem tudta marasztalni Mártélyt

A mártélyi képviselők egyhangúlag döntöttek arról, hogy január elsejétől Hódmezővásárhely helyett Székkutassal létesítenének közös hivatalt. Márki-Zay Péter azt híresztelte, hogy a mártélyiaknak 16 kilométert kell majd utazniuk, ha ügyet akarnak intézni, ezt Ambrus István cáfolta.

Kovács Erika

Hódmezővásárhely nagyon sok pénzt veszít, ha Mártély kilép a közös hivatalból. A Márki-Zay Péter vezette Vásárhelynek évente 60 millió forinttal több szolidaritási adót kell fizetnie, és normatív támogatást is kevesebbet kapnak.

Márki-Zay Péter, Lázár János, Mártély
A mártélyi képviselő-testület egyhangúlag döntött az alakuló ülésen, nem akarnak közös hivatalban maradni Vásárhellyel. Fotó: Kovács Erika

Vásárhely 60 millióval marasztalta volna Mártélyt

A mai napon Ambrus István polgármester, Lázár János korábbi sofőrje olyan döntést igyekszik átvinni a mártélyi testületi ülésen, ami nemcsak Vásárhelynek, de Mártélynak is rossz 

– írta hétfőn a közösségi oldalán Márki-Zay Péter. Vásárhely 60 millió forintot adott volna Mártélynak ha maradnak, aminek a jelentős részét Mártély 5 év alatt visszafizette volna a közös hivatal költségeként.

Ambrus István a testületi döntés után lapunknak cáfolta Márki-Zay Péter kijelentését, hogy a mártélyiaknak el kell majd utazniuk Székkutasra ügyeket intézni.

Minden munkanapra szeretnének ügyintézőt

Jelenleg csak heti 4 órát tartózkodik Mártélyon a vásárhelyi önkormányzat munkatársa, már ha el nem felejtik kiküldeni, mint történt legutóbb is. A célunk, hogy minden munkanapon 8 órában legyen Mártélyon ügyintéző

 – mondta Ambrus István. Hozzátette, Vásárhelynek lakosonként évi 6900 forintot fizettek a közös hivatalért és nem lett volna garancia, hogy ne emeljék magasabbra az összeget. Számításaik szerint Székkutasnak kevesebbet kell majd fizetniük.

Márki-Zay Lázár sofőrjeként emlegeti Ambrust

Márki-Zay Péter az elmúlt 2 évben folyamatosan Lázár sofőrjének nevezte az időközi választáson és azóta júniusban is polgármesterré választott Ambrus Istvánt, aki 2022-ben 43 milliós adósságot örökölt az elődjétől. Ebből 23 millió 750 ezer forinttal Vásárhelynek tartoztak a közös hivatali költségekkel. Ambrus István akkor nyílt levélben is kérte, hogy Vásárhely engedje el a tartozást, de nem tették meg. Márki-Zay Péter Ambrus István helyett Lázár János miniszternek válaszolt, amelyben leírta, hogy nem engedik el a tartozást.

A járás települései azt sem tartották baráti lépésnek, amikor Vásárhely január elsejével kilépett a kistérségi társulásból. Márki-Zay Péter egy videóban úgy fogalmazott, a fideszes polgármesterek vezette kistelepülések boldoguljanak, ahogy akarnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában