Kormányinfó

2024.06.13. 10:44

Az Európai Unió Bírósága egyszeri 200 millió és napi 1 millió euróra bünteti hazánkat (videó)

A bíróság 200 millió eurós bírság megfizetésére kötelezte Magyarországot az uniós bevándorlási politika megsértése miatt, és napi egymillió euró összegű kényszerítő bírságra kötelezték hazánkat – hangzott el a Kormányinfón. A tájékoztatón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvívő számolt be a kabinet legfrissebb döntéseiről.

MW

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

A kormány tegnapi ülésén a választásokat is értékelte. – Szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki részt vett a választáson. Az eredmény megerősítette a kormányt. A kormánypártok több szavazatot kaptak mint a második, harmadik, negyedik helyezett együttvéve – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: ez szilárd alapot ad arra, hogy a kormány békét képviselje a világban. Ha ez nem történt volna meg, nem tudták volna elérni, hogy Magyarország kimaradjon a NATO ukrán missziójából.

Magyarország sem pénzzel, sem fegyverrel, sem katonával nem vesz részt a NATO ukrán missziójában 

– fogalmazott a miniszter megerősítve a tegnap Orbán Viktor által kijelentetteket. Gulyás elmondta: Magyarország a menedékkérőknek menedékjogot biztosít, senkit nem küldenek vissza sorozásra Ukrajnába.

Megbüntette Magyarországot az Európai Bíróság

Az Európai Bíróság ma hozott ítéletet egy elhúzódó ügyben, ezt Gulyás Gergely felháborítónak nevezte, hozzátéve: a bíróság bünteti azokat az országokat, akik védik Európa külső határait.

Ez az ítélet normális bíróságon soha nem születhetett volna meg

– jelentette ki. 

Az Európai Bizottság 7 millió eurós elmarasztalást kért volna, ehhez képest 200 millió euróra marasztalta a bíróság hazánkat (ez csaknem 80 milliárd forintot jelent).

A bíróság napi 1 millió euró kifizetését állapította meg ítélet teljesítéséig. Az ítélet szembe megy azzal, amit az európai jogról és a magyar alkotmányról gondolunk

 – mondta.

A felháborító döntésről Magyarország miniszterelnöke is beszámolt közösségi oldalán:

Rengeteg beruházás és fejlesztés történt 

Vitályos Eszter az elmúlt hetekben átadott fejlesztésekről elmondta, 310 milliárd forint összegben valósultak meg beruházások hazánkban, összesen 84 projekt. – Az egészségügyet érintő fejlesztések 8,8 milliárd forint összegben valósultak meg, a Pécsi Tudomány Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika új sürgősségi betegellátóját adták át, valamint átadták az Újbudai Gyermekegészségügyi Centrumot, a fejlesztés összköltsége 4 milliárd forint volt. Etyeken 407 millió forintból valósult meg új egészségügyi centrumot adtak át.

A közúti infrastruktúrai fejlesztésekről elmondta, a legnagyobb a pátyi nyugati elkerülő, valamint a Paksot Kalocsával összekötőú új Duna-híd, a Tomori Pál híd is.

A kultúra és közművelődés területén csaknem 14 milliárdból valósult meg beruházás, a kormányszóvivő kifejtette, a geszti Tisza kastély mellett befejeződött a szolnoki várkerület turisztikai célú fejlesztése és Sátoraljaújhelyen a nemzeti összetartozás hídjának kivitelezése is.

Családbarát beruházások Mátraverebély szentkúton egy olyan búcsújáróhelyet adtak át, ahová évente háromszázezer zarándok látogat el. Kibővült a Kálvária kápolna, de két játszóteret is kaptak a családok, 3,4 milliárdot.

Oktatás területén 20 milliárd forint összegben valósultak meg fejlesztések: 1,5 milliárdból a Miskolci Egyetemet a tudományos adatelemző módszertani központ átadása.

A sport területén történő fejlesztésekről kifejette, Mezőhegyesen sportcsarnok épült, Karcagon sportcentrum létesült, Harkány csúszdaparkkal bővült.

A vállalkozásfejlesztés területén jelentős beruházások zajlottak: 115 milliárdból Szombathelyen, szenzorgyártó kapacitással bővült
Szikszón kapacitásbővítő beruházással bővült a Hell Energy.

Az otthonfelújítási program kapcsán elmondta hétfőn kerül fel a végleges pályázati felhívás a honlapra, így előregisztrálhatnak azok a kivitelezők, akik közül választhatnak majd a beruházók. A lakosság július 1-től pályázhat.

Elképzelhetetlen, hogy egy frakcióba kerüljön a KDNP a Tisza Párttal

Újságírói kérdésre Guylás Gergely elmondta: elképzelhetetlennek tartja, hogy a KDNP egy frakcióba kerüljön az EP-ben a Tisza Párttal. Úgy véli, vagy nem veszik fel a Tisza Pártot a Néppártba, vagy kilép a KDNP. A miniszter a reptérvásárlásról azt mondta: háborús időkben az, hogy magyar kézben van a reptér, megnyugtató. Hozzátette: a kormánypártok ellenezték a reptér eladását. 

Az önkormányzati tulajdonú szakrendelők államosításával kapcsolatban nem tudott határidőt mondani. A tárcavezető szerint ugyanakkor ésszerű lenne, de ilyen kormánydöntés erről nem született.

A Magyar Nemzet kérdésére a vasárnapi választásokról Gulyás Gergely elmondta, köszönetet kell mondani mindenkinek, aki részt vett a szavazatszámláló bizottságokban. – Ami az eredményt illeti, sokféle megközelítés van, a legutóbbi eredményhez képest százalákos arányban a kormánypártok kevesebb százalékot kaptak, de két nagyon nehéz év van mögöttünk, a háború, a gazdasági krízis után az, hogy az európai kontinens legjobb eredményét értük el, és több szavazatot kaptunk, mint a második, harmadik és negyedik együttvéve, az különösebb indoklást nem kíván, csak köszönetet kell mondanunk a választóknak – fejtegette.

A NATO főtitkárral való találkozóval kapcsolatban felidézte: volt egy rendkívül nehéz helyzet, amelynek lényege, hogy a NATO tagjainak többsége egészen más álláspontot képvisel, mint amit hazánk javasol és helyesnek tart. Magyarország azonban nem tud és nem is akar a békepártiságából engedni.

A tegnapi találkozó azért volt maximálisan eredményes, mert biztosítja azt a lehetőséget, hogy hazánk továbbra is békepárti maradhasson, ne vegyen részt a NATO ukrán missziójában és ehhez se pénzzel, se fegyverrel, se katonával ne járuljon hozzá

 – sorolta.

Kevesebb mint három hét múlva kezdődik hazánk soros uniós elnöksége, Gulyás Gergely a következő hat hónap célkitűzései között említette a versenyképességet, a mezőgazdaság és agrárpolitikai kérdéseket, valamint a demográfia és kohéziós poltika.

A nyílt és büszke hazaárulásnak nincs helye sem Magyarországon, sem az EP-ben

A miniszter az Origo újságírójának kérdésére kifejtette, hogy a Momentumnak nem sikerült sem az Európai Unióba se a budapesti Fővárosi Közgyűlésbe képviselőket delegálnia. Gulyás Gergely elmondta, hosszú ideje álmodozott arról, hogy egy ilyen kérdésre a valóságban válaszolhat.

– Az, hogy a nyílt és büszke hazaárulásnak nincs helye sem Magyarországon, sem az EP-ben. Ez nagyon jó hír – mondta, Fekete-Győr Andrásnak pedig sok sikert kíván.

Gyurcsány Ferenccel kapcsolatos kérdésre elmondta, azon dolgoznak hosszú éve a kormányban, hogy minél kevésbé határozza meg a baloldalt. Mint fogalmazott, végre van egy kis megtorpanás Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban, ami mindenképpen jó hír.

Az ATV újságírójának kérdésére, mely szerint a Tisza Párt volt az egyetlen kihívója vidéken a Fidesznek, Gulyás Gergely elmondta, örülnek annak, hogy minden megyében és a fővárosban is a kormánypártok listája kapta a legtöbb szavazatot, és többségben vannak. – Bár a fluktuáció egy kicsit nagyobb volt a megyei jogú városokban, hiszem hármat vesztettünk, négyet nyertünk, a Fidesz még így is elsöprő győzelmet aratott – hívta fel a figyelmet Gulyás.

Manfred Weber kapcsán, aki hamarosan Magyar Péterrel találkozik és a Néppárthoz való csatlakozásukról tárgyal elmondta: Nagy meglepetést nem látok ebben, miután hosszabb ideje a KDNP kifelé jön a Néppártból, valaki befelé megy, legutóbb Márki-Zay Péter, most pedig Magyar Péter.

Amíg a választási kampányban úgy tett a Tisza Párt, mintha jobbra nyitna, az urnazárás után kiderült, baloldalra húznak

 – jegyezte meg.

Gulyás Gergely elmondta: aki a legnagyobb háborúpárti volt, az szenvedte el a legnagyobb a vereséget az európai parlamenti választásokon, a francia elnököt ebbe a kategóriába sorolta.

A szuverenista fordulat egyelőre még nem valósult meg

A tárcavezető kérdésre kifejtette: a NATO-főtitkár személye garancia arra, hogy Magyarország nem sodródik a háborúba, de a NATO-ban van kontinuitás, és egy esetleges vezetőcsere nem változtat a korábbi megállapodásokon. 

A miniszter szerint akkor tevődne át a reflektorfény Magyarországról az unióban másra, ha a háborút támogatók mellé állna a kormány, ha beengedné a migránsokat, illetve ha a gender-propagandát beengednék az iskolákba. A tárcavezető úgy véli, több olyan politikus kerül most az EP-be, akik kapcsolatban vannak a józan ésszel, de a szuverenista fordulat egyelőre még nem valósult meg. A magyar kormánypártok ilyesmi eredményre számítottak. 

Távozó miniszter, alaptörvény módosítás és CSOK-méltányosság

A HVG kérdésére kifejtette Gulyás Gergely, a kormányfő nem tervezi, hogy változtat a kormányzat személyi összetételén, Csák János miniszter távozásához semmi köze a választási eredményeknek, sokkal hamarabb meghozta már a döntését, csak megvárta a választások lezárását, és ő maga döntött arról, hogy lemond, nem a miniszterelnök kérte erre.

Az alaptörvény módosítása kapcsán Gulyás Gergely emlékeztetett, a módosítás értelmében a gyermek ellen elkövetett szexuális bűncselekmény, illetve ebben való segítségnyújtás vétsége esetén nem kaphat kegyelmet senki.

A HVG újságírója egy, a hét elején elfogadott szabályozáscsomag egyik eleméről is kérdezett, mely szerint, ha nem teljesítik valamely családtámogatási szerződésben vállalt kötelezettségüket a családok, vagyis az előírt gyermekszületési számot nem tudják teljesíteni, méltányosságot kaphatnak a támogatás visszafizetésével kapcsolatban. – Egy olyan módosítás született, amelynek lényege, hogy válás vagy gyermekszületés elmaradása miatt felmerül a visszafizetés kötelezettség, illetve a kamattámogatás megszűnése miatti kamatfizetési kötelezettséget méltányosságból el lehet engedni. 

Ez egy létező jogintézmény volt eddig is és ahogyan eddig, úgy a jövőben is az összes körülményt figyelembe veszik majd. Ez kormányrendelet volt eddig, most viszont törvényi szintre emelték, mert állami követelésről való lemondást csak törvényi felhatalmazással lehetséges 

– magyarázta el Vitályos Eszter a helyzetet.

Nem lesz együttműködés a Fidesz és Magyar Péter között

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem tervezik a már leszavazott, de még októberig hivatalban lévő polgármesterek jogköreinek korlátozását. Kiemelte azt is, hogy a Fővárosi Közgyűlésben az nincs tervben, hogy a Fidesz a Tisza Párttal együttműködne.

A békecsúcsról elmondta: 

Orbán Viktor azért nem lesz ott a békekonferencián, mert az egyik háborúzó fél nem képviselteti magát. Zelenszkijjel akkor találkozik, amikor van olyan ügy, ami Magyarországnak előnyös.

Az uniós soros elnökségről elmondta: a magyar kormány a versenyképesség javítását, a kohéziós alapok cölöpjeinek letételét és a demográfia kérdését szeretné keresztülvinni.

Egy másik kérdésre válaszolva a kormányszóvivő azt felelte: a kormány azt szeretné, hogy a Budapest Airportnak legyen terminálja, kötöttpályás kapcsolata, de a reptérre vezető autóutat is meg kell javítani.

Vitályos Eszter, kormányszóvivő Ilaria Salisról elmondta: nem pozitív látlelet az olasz demokráciáról az, hogy egy köztörvényes bűnözőt küldenek az Európai Parlamentbe.

Gulyás Gergely a Kína ellen bevezetett uniós vámról kijelentette: az ilyen intézkedésnek Európa nagyobb vesztese lesz, mint Kína, száz és ezer milliárdokban kifejezhető károkat okoz, a versenyképességet rontja.

A miniszterelnökséget vezető miniszter szólt arról is, hogy 19 megyében bevezették az ügyeleti rendszert, ami bevált és jól működik, ezért a fővárosban hamarosan élesedik.

Ukrajnai háború

Mivel nem veszünk részt ebben a misszióban, ezért egy a missziót esetleges érintő támadás következményei sem fognak – mondta Gulyás. 

A NATO most átlépett egy határt, amit nem kellett volna

 – tette hozzá.

– Magyarországnak az volt az érdeke, hogy mentességet kapjon az ukrajnai misszió alól, és ezt sikerült elérni – mondta egy másik kérdésre válaszolva Gulyás.

Gulyás Gergely kijelentette: az unió klímacéljainak az elérése elektromos autó gyártása nélkül nem fog menni. Felidézte: megkérdőjelezi a német CDU annak is a jogosságát, hogy 2035-re kivezethetők-e a belső égésű motorokkal felszerelt gépkocsik.  

Azzal kell együttműködni, akit megválasztanak a polgárok

A magyar forintról szóló kérdésre azt felelte: három hete a fizetőeszköz még erős volt, és baj, hogy mostanában hektikus a mozgása. A hiánycsökkentés megvalósulásával és a gazdasági növekedés beindulásával az árfolyamingadozás vagy megszűnik, vagy jobban lecsökken – mondta a miniszter.

Az egészségügyben tervezett arcfelismerő kamerákról elmondta: a magyar parlamentben is van ilyen, ez a lehető legjobb rendszer.

A paksi és a budapesti ellenzéki sikerrel kapcsolatban azt mondta, hogy azzal kell együttműködni, akit a választók megválasztottak, az a gond, ha a másik oldalról ez nem áll fenn. Szerinte egyértelmű, hogy Karácsony Gergely kormányfői ambíciója tette tönkre a kormány kapcsolatát Budapesttel, de vannak olyan ellenzéki önkormányzatok is, akik keresik az együttműködést a kormánnyal.

Nagyon sok politikai erő került a Fővárosi Közgyűlésbe, ahol sok átalakulás várható, és nem lehetetlen ott többséget szerezni a költségvetéshez, a helyzet hasonló Pakson is.

Egy másik, az uniós büntetésről szóló kérdésre felelve a tárcavezető egyértelműsítette:

„Magyarország a pénzügyi zsarolásnak nem fog eleget tenni.”

Azt akarják elérni, hogy a határvédelemről és a migrációról kialakított álláspontját hazánk változtassa meg. Az ítélet felháborító, azt alaposan át fogják tanulmányozni, a döntés az uniós joggal és a magyar alkotmánnyal nem áll összhangban. – Soha nem adjuk fel azt az álláspontot, hogy Magyarországra az jöhet, akit befogadunk – szögezte le.
A miniszter kitért arra is, az európai választás eredménye javította Magyarország pozícióit abban, hogy megérkezzenek az uniós források, de meg kell várni a bizottság megalakulását.  

Tarlós István tevékenységéről elmondta: Budapest legjobb kilenc éve volt, amikor ő vezette a fővárost.  

– Nem nagyon látok már olyat, hogy LMP, és a magyar baloldal általánosságban háborúpárti – szögezte le Gulyás Gergely egy kérdésre válaszolva. Hozzátette, a Fidesz semmit nem kért Vitézy Dávid támogatásáért cserébe. Vitézy Dávid a kisebbik rosszat jelenti Karácsony Gergelyhez képest – fogalmazott.

A srebrenicai mészárlásról szóló határozattal kapcsolatban elmondta: az Európai Unióból is többen tartózkodtak és nem volt többsége az ENSZ közgyűlésben. – Ennek a mostani időzítésre semmi másra nem volt jó, csak hogy békétlenséget keltsen – írja tudósításában a Magyar Nemzet. 

A Kormányinfót itt nézheti vissza:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában