Vélemény

2024.06.12. 15:50

Szakértő: a NATO ukrán missziójához kapcsolódó fő kérdéseket a mai találkozó eldöntötte

Az Orbán Viktor miniszterelnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közötti mai tárgyalással kapcsolatosan a Nézőpont Intézet politikai elemzési igazgatója, Boros Bánk Levente fejtette ki véleményét a Magyar Nemzetnek.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt a Karmelita kolostorban 2024. június 12-én

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

A szakértő hangsúlyozta, hogy az elmúlt napokban megjelent ellenzéki véleményekkel ellentétben 

Magyarország a NATO részéről nemhogy nem kapott bírálatot, de egy nagyon konstruktív megbeszélésre került sor. 

Mint elmondta, a s sajtótájékoztatón 

a két vezető egymásról is, de különösen Magyarország NATO-szerepvállalásáról is pozitívan nyilatkozott. Stoltenberg megdicsérte hazánk NATO-hoz való hozzáállását és szerepvállalását, és megszületett egy kompromisszum, ami pontosan ellentétes azzal, amire sokan számítottak az ellenzéki térfélen.

A magyar kormány, megerősítve az európai parlamenti választás eredményével, érvényesítette a nemzeti érdekét és célját, hogy ki szeretne maradni ebből az ukrajnai misszióból, és ezt a NATO-főtitkár is elfogadta. Egy olyan megoldás született, ahol Magyarország nem blokkolja a NATO ezen irányba elkötelezett tagjainak a lépését, de sem anyagilag, sem katonailag abban nem vesz részt 

– mutatott rá Boros Bánk Levente, aki szerint ami nagyon fontos, hogy

 a hétvégi európai parlamenti választás eredményei nemcsak Magyarországon, hanem Európában is megerősítették a békepárti álláspontot..

A Magyar Nemzet cikkét ide kattintva tudja elolvasni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában