Koncepciós perben ítélték el az akkor 33 éves fiatal tanárt

2024.06.27. 20:00

Brusznyai Árpádra emlékeztek a derekegyháziak

Száz éve született Brusznyai András, Derekegyház ’56-os mártírja. A település nagyszabású ünnepséggel emlékezett a fiatalon, koncepciós perben elítélt, majd kivégzett hősre csütörtökön késő délután.

Kovács Erika

A megemlékezés a Brusznyai Árpádról elnevezett művelődési háznál kezdődött, ahol megkoszorúzták a mártír emléktábláját, majd a szentmise után Szabó István, Derekegyház polgármestere mondott beszédet.

A művelődési ház Derekegyházon az ’56-os mártír nevét viseli. Fotó: Kovács Erika
A művelődési ház Derekegyházon az ’56-os mártír nevét viseli. Fotó: Kovács Erika

– Brusznyai Árpád 1924. június 27-én született Derekegyházon, az egykori csendőrlaktanyában, mivel édesapja csendőr volt. Hároméves koráig éltek településünkön, akkor költözniük kellett, mert édesapját áthelyezték. Brusznyai Árpád mind a sportban, mind a tanulásban jeleskedett. Görög-magyar és történelem tanár lett, Veszprémben kezdett tanítani. Nem akart politizálni, de az 1956-os forradalom szele őt is megérintette. Nem zászlóvivő volt, ő a tanítványait akarta megvédeni a vérrontástól, mert tudta, hogy az ifjúi hévnek nem lesz jó vége. Neki köszönhető, hogy Veszprémben nem folyt vér a forradalom idején – mondta Szabó István.

Az akkori hatalom azonban példát kívánt statuálni. Brusznyai ellen koncepciós pert indítottak, még olyanok is ellene vallottak, akiknek megmentette az életét, például egy gyűlölt ÁVH-s, akit Brusznyai nélkül meglincseltek volna. Végül kötél általi halálra ítélték és 1958. január 9-én végezték ki, jeltelen sírba temették. Felesége és 3 éves kislánya maradt utána.

A derekegyháziak 2002-ben a Politikai Foglyok Szövetségétől tudták meg, hogy Brusznyai Árpád derekegyházi születésű. Emléktáblát avattak a tiszteletére, róla nevezték el a művelődési házat és szülőházában, a volt csendőrlaktanyában ’56-os emlékhelyet alakítottak ki.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában