Bírság

2024.06.13. 11:27

Orbán Viktor: elfogadhatatlan az Európai Unió Bíróságának döntése

A bíróság 200 millió eurós bírság megfizetésére kötelezte Magyarországot az uniós bevándorlási politika megsértése miatt és napi egymillió euró összegű kényszerítő bírságra kötelezték hazánkat.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Az Európai Unió Bírósága 200 millió euró (mintegy 80 milliárd forint) megfizetésére kötelezte Magyarországot, mert „nem tartja tiszteletben” az uniós jogszabályokat, egyebek között a nemzetközi védelem megadására és az unión kívüli országok jogellenesen tartózkodó állampolgárainak visszatérésére vonatkozó eljárások területén.

Az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön kihirdetett ítéletében továbbá arra kötelezte Magyarországot, hogy fizessen a szabályozás betartásában mutatkozó késedelem minden egyes napjára egymillió euró összegű kényszerítő bírságot, mivel nem teljesítette a bíróságnak a –befogadási feltételekről szóló irányelv és a visszatérési irányelv rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatban – 2020 decemberében hozott ítéletben foglaltakat.

Orbán Viktor: felháborító és elfogadhatatlan

Az ítéletre közösségi oldalán reagált Orbán Viktor, aki felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja a döntést, és leszögezte, nem engedünk Brüsszel zsarolásának:

Emlékeztettek: az említett ítélet a nemzetközi védelem iránti eljáráshoz való hozzáférés korlátozására, a védelmet kérelmezők tranzitzónákban való jogellenes őrizetére, a jogellenesen tartózkodók kitoloncolására, valamint a menedékkérők azon jogának megsértésére vonatkozott, hogy a kérelmük elutasításával szembeni jogorvoslati kérelem elbírálásáig Magyarország területén maradjanak.

Az Európai Bizottság, mivel úgy ítélte meg, hogy Magyarország továbbra sem tett eleget a 2020-es ítéletben foglaltaknak - kivéve a tranzitzónákat, amelyeket Magyarország az ítélet kihirdetése előtt bezárt -, 2021 novemberében újabb kötelezettségszegés megállapítása iránti keresetet terjesztett elő, pénzügyi szankciók kiszabását is kérve.

Csütörtökön kihirdetett ítéletében az uniós bíróság mindenekelőtt azt állapította meg, hogy Magyarország nem tette meg a 2020-as ítéletben foglaltak teljesítéséhez szükséges intézkedéseket.

Hangsúlyozták: Magyarország "a lojális együttműködés elvének megsértésével szándékosan kivonja magát a nemzetközi védelemmel kapcsolatos közös uniós politika egészének, valamint az EU-ban jogellenesen tartózkodó, unión kívüli országok állampolgárainak kitoloncolására vonatkozó szabályok alkalmazása alól".

Ez a magatartása bíróság megállapítása szerint "jelentős mértékben veszélyezteti az uniós jog egységességét", ami "rendkívül súlyosan érinti" mind a magánérdekeket - köztük a menedékjogot kérelmező személyek érdekeit -, mind pedig a közérdeket.

A bírák szerint Magyarország kötelezettségszegése, mely a többi tagállamra hárítja át az arra vonatkozó felelősséget, hogy az uniós jognak megfelelően biztosított legyen a nemzetközi védelmet kérelmezők befogadása, kérelmeik elbírálása, valamint a jogellenesen az EU-területén tartózkodó, nem uniós országok állampolgárainak visszatérése, súlyosan sérti a szolidaritás és a felelősség tagállamok közötti igazságos elosztásának elvét.

Mivel az uniós bíróság úgy ítélte meg, hogy e kötelezettségszegés az uniós jog "precedens nélküli, rendkívül súlyos megsértésének minősül", 200 millió euró és a késedelem minden egyes napja után egymillió euró összegű kényszerítő bírság megfizetésére kötelezte Magyarországot.

Gulyás Gergely: a bíróság az európai határokat védőket bünteti

Az Európai Bíróság ítéletét a kormányinfón Gulyás Gergely felháborítónak nevezte, hozzátéve: a bíróság bünteti azokat az országokat, akik védik Európa külső határait. 

„Ez az ítélet normális bíróságon soha nem születhetett volna meg”

– jelentette ki. Az Európai Bizottság 7 millió eurós elmarasztalást kért volna, ehhez képest 200 millió euróra marasztalta a bíróság hazánkat (ez csaknem 80 milliárd forintot jelent). – A bíróság napi 1 millió euró kifizetését állapította meg az ítélet teljesítéséig. Az ítélet szembe megy azzal, amit az európai jogról és a magyar alkotmányról gondolunk – mondta.

Felháborító az Európai Bíróság ítélete - írta közösségi oldalán Menczer Tamás.
Hozzátette: mindenképpen ránk akarják erőltetni a bevándorlókat! A veszély óriási, ezért minden erőnkkel ellenállunk!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában