Makó és környéke

2016.07.19. 21:03

Száz gyereket táboroztatnak a makói pótnagyik

Makó - Azoknak a gyerekeknek szerveztek tábort makói nyugdíjasok, akik valószínűleg nem jutnak el nyaralni a családjukkal. A pótnagyik szívesen áldozzák szabadidejüket a száz kisiskolásra, és remélik, ötletüket ellopják tőlük.

– Ha nem lenne ez a tábor, most otthon unatkoznék. Itt nagyon jól érzem magam, a trambulin a kedvencem – mondta a hatodik osztályos Kovács Laura. Édesanyja gyári munkás, az apukája pedig egy zöldségtermesztéssel és -feldolgozással foglalkozó helyi cég dolgozója.


Miközben beszélgettünk, éppen kézműves-foglalkozáson vett részt, de azt mondta, lehet, hogy később beáll rúgni a bőrt a fiúk közé – máskor is szokott focizni.

A tábor, ahol egy csapat másik gyerekkel Laura hétfő óta vendégeskedik, a makói pótnagyik ingyenes nyári tábora. Tavaly szerveztek először ilyet a városban szerény körülmények között élő, illetve nagycsaládos gyerekeknek. Akkor a Maros-parti strand területén, de kiderült: van, akinek biciklit szerezni sem egyszerű. Ezért idén a városközponthoz közel, a Petőfi parkban, az egykori óvoda amúgy üresen álló épületében tartják a tábort.


Az épületet a város adta át, visszakapcsolták a vizet, a villanyt, kitakarítottak, kifestettek.


– A mi unokáink már felnőttek, de a szívünkben továbbra is ott van a gyerekek iránti szeretet. Mi itt úgy vigyázunk rájuk, mintha tényleg a nagymamáik lennénk – foglalta össze a pótnagyik motivációját a szervezést irányító [namelink name="Bakacsi Pálné"].

Száz gyereket táboroztatnak a makói pótnagyik. Fotó: Szabó Imre - GALÉRIA

A tábor nyitását egy hónapos készülődés előzte meg: gyűjtötték az adományokat, ételt-italt, amivel napközben a gyerekeket el tudják látni. Továbbra is szívesen fogadják a felajánlásokat, de mint Bakacsiné, azaz Margó néni megjegyezte, már így is jó 30 vállalkozás – többek között zöldséges, pék, vendéglős, élelmiszerboltos – hozott enni-innivalót nagyobb tételben.


Az önkormányzat meleg ételt is ajánlott minden napra. Vannak szabadtéri és benti sport-, ügyességi és társasjátékok, sőt közös sütésre-főzésre alkalmas kemence is. – Szerintem bármelyik városban, faluban lehetne hasonlót szervezni, csak jószívű nagymamák és segítőkész vállalkozók, magánemberek kellenek. Kifejezetten örülnénk, ha az ötletünket mások is ellopnák! – mondta Margó néni mosolyogva.

Egy hónap alatt 100 gyerek

A tábor az iskolák javaslatai alapján összesen 100 jelentkezőt fogad hetenkénti váltásban. Egy-egy csoportra 5 pótnagyi vigyáz. Idén először ruhát is gyűjtöttek, amikből a gyerekek hazavihetik a nekik tetszőket – így a szeptemberi tanévkezdés is könnyebb lesz a családnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!