Szerb–magyar határon átnyúló megállapodást írtak alá

2024.09.16. 12:56

Élelmiszermentő együttműködésben vesz részt Ásotthalom

Szerb–magyar határon átnyúló élelmiszermentő együttműködési megállapodást írt alá Papp Renáta Ásotthalom polgármester és Srdjan Budimcic Banka Hrna Vojvodina képviselője. Az eseményen az élelmiszerüzletek, pékségek, húsüzletek és a zöldség-gyümölcs ágazat képviselői is részt vettek.

Arany T. János

Együtt ment élelmiszert Ásotthalom és a vajdasági Ürög. Erről írtak alá együttműködési megállapodást a közelmúltban. Fotó: Ásotthalmi Önkormányzat

A vajdasági Ürög településsel közösen vesz részt élelmiszermentő programban Ásotthalom. A határ menti nagyközség képviselői szerdán utaznak Ürögre, amikor hivatalosan is elindul a program. A határon átnyúló együttműködési megállapodás közelmúltban írta alá Papp Renáta polgármester és Srdjan Budimcic Banka Hrna Vojvodina képviselője. A projekt nagyjából két évig tart, Ásotthalmon élelmiszermentéshez szükséges gépjárművet vesznek, amivel a felajánlásokat, illetve adományokat eljuttatják a rászorulókhoz, továbbá szakmai workshopokat is szerveznek, Ürögön pedig tárolócsarnokot építenek.

együttműködés
Együtt ment élelmiszert Ásotthalom és a vajdasági Ürög. Erről írtak alá együttműködési megállapodást a közelmúltban. Fotó: Ásotthalmi Önkormányzat

Jó gyakorlatok az élelmiszermentésben

– A partnerünk módszereit, illetve ezt a gyakorlatot igyekszünk itt, hazai körülmények között megvalósítani. Mi is igyekszünk majd élelmiszermentést, illetve termőföldi zöldség-gyümölcs primőr termékmentést végrehajtani. Ez egy szociális típusú projekt lesz. Szerencsére már most is nagyon jól működő adománykörök vannak a településen, de úgy gondoljuk, ezt lehet fokozni. A szakmai megbeszélések célja, hogy az EU-s és magyar jogszabályoknak megfelelő feltételrendszert megismerjük, hiszen tudjuk, hogy Szerbiában teljesen más a jogszabályi környezet. Nálunk a Magyar Élelmiszerbank Egyesület fogja össze ezt az élelmiszermentő akciót, úgyhogy velük is partnerséget, illetve szakmai tapasztalatcserét építünk ki. Lesz a projektben lehetőség arra, hogy honlappal, illetve applikációval segítsük majd a rendszerbe csatlakozókat. A cél, hogy a termőföldön meglévő terményfeleslegről értesüljünk, és ezt el tudjuk juttatni olyan rászoruló rétegeknek, akik adott esetben ehhez nem jutnának hozzá – magyarázta a polgármester. Hozzátette, ugyanez működhet az élelmiszerüzletek esetében is úgy, hogy a lejárat előtt álló, vagy utolsó napon szavatos élelmiszerek, ha értékesíteni már nem tudják, el tudjanak jutni rászorulókhoz.

Kik ők?

Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszerfelesleg keletkezik. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület non-profit szervezet. Céljuk, hogy kapcsolatot teremtsenek az országunkban felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és az arra rászorulók között. Elősegítik az élelmiszerpazarlás és a nélkülözés csökkenését Magyarországon, hozzájárulva egyben az élelmiszerek megsemmisítése okozta környezetterhelés csökkentéséhez. A Magyar Élelmiszerbank 2005 óta működik Magyarországon az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének tagjaként.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában