Jegyzet

2024.09.07. 07:40

Okoskodás

Majzik Attila

Az okostelefont ki kell tiltani az iskolából. Az okostelefont kötelezően kell használni minden órán. Nagyjából ez az a két végpont, ami között hetek óta rugózik a fél ország – főleg azok, akiknek nincs iskolás korú gyereke, így valószínűleg a rálátása is kissé más erre a helyzetre.

Az előbbi tábor a megtestesült ördögöt látja az okoseszközökben, a másik csoport pedig arról vizionál, hogy azok korlátozásával egyenesen középkori állapotokba zuhan vissza az ország. Az igazság, mint általában, most is valahol félúton lakozik.

Ugyanis az az okoskütyük nem „kitiltva” vannak az iskolákból, hanem korlátozott a használatuk. Azaz ha az igazgató egészségügyi, vagy a pedagógus pedagógiai célból külön engedélyezi azok használatát, akkor vígan csúszkálhatnak a gyerkőcök ujjbegyei a kijelzőn, megmenekülve így attól a skandalumtól, hogy középkori körülmények között sínylődjenek reggel 8-tól délután 4-ig.

Emellett azt sem árt figyelembe venni, hogy a rengeteg remek dolog mellett, amit az okoseszközök használatának köszönhetünk, számos negatív hatásuk is van. Az UNESCO például arra mutatott rá egy tavalyi jelentésében, hogy a diákok okostelefon-használatának növekedése rontja a tanulmányi eredményeket, az eszközök fizikai közelsége pedig nehezíti a koncentrációt.

Az pedig szintén nem hiteles érv az okoskütyük használatának korlátozása ellen, hogy ilyen szörnyűséget már megint csak mi, magyarok vagyunk képesek kiagyalni. Ezzel szemben a valóság az, hogy Magyarország a tizenegyedik európai ország, amely valamilyen korlátozást vezet be az iskolai mobilhasználat körében, szóval nem mi találtuk fel a spanyolviaszt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!