Elkezdődött a nem olimpiai számok világbajnoksága

2024.08.23. 16:42

Szamarkand: két szegedi rajtra kész

Megkezdődött Üzbegisztánban, Szamarkandban a nem olimpiai számok kajak-kenu világbajnoksága, amelyen az MVM Szegedi VE-ből ketten, Birkás Balázs és Balogh Gergely indul.

Mádi József

A szegedi Birkás Balázs Szamarkandban bizonyíthat.

Fotó: Karnok Csaba

Szamarkand. Valahol Belső-Ázsiában a régi kelet egyik legfontosabb városa volt, manapság Üzbegisztán félmillió lakosú nagyvárosa. 

Itt rendezik a nem olimpiai számok kajak-kenu világbajnokságát. Az idei szezon utolsó kiemelt felnőtt gyorsasági versenyét rendezik meg ezen a hétvégén az említett városban. A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) által első alkalommal megrendezett nem olimpiai számok világbajnokságán 22 magyar versenyző indul, a mezőnyben ott lesz az MVM Szegedi VE két kajakosa, Birkás Balázs és Balogh Gergely. Birkás K1 200 méteren érdekelt, míg Balogh a K4 500 méteren érdekelt mix csapat tagja.

Birkás szombaton magyar idő szerint 6.20-kor startol a harmadik előfutamban, míg Baloghék négyese szintén szombat 7.30-kor indul a selejtezőben. Birkás csak a középfutamba juthat, és ha onnan döntőzik, akkor vasárnap 11.10-kor lehet vízen, míg az utóbbi esetben pedig az első három hajó egyből a fináléba jut, amelynek időpontja vasárnap hazai idő szerint 11.30.

A viadal nyitónapján délelőtt öt számban rendeztek előfutamokat, egyesben Kőhalmi Emese és Bragato Giada, párosban pedig a Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás kettős és az Adolf Balázs, Fejes Dániel duó is döntős, mix K2 500 méteren azonban a Kurucz Levente, Rendessy Eszter egységnek a középfutam jelentette a végállomást. A délutáni programban A döntőbe jutott még egy újabb távon Bragato Giada, Kurucz Levente, a Kiskó Réka, Szegedi Angelina páros és a Takács Kincső, Hajdu Jonatán duó is.

Az olimpia után szűk két héttel Szamarkandra figyel a kajak-kenu sportág. Az első nem olimpiai számok világbajnokságát eredetileg 2020-ban Szegeden rendezték volna, ám a pandémia miatt ez nem valósult meg. Üzbegisztánban még soha nem rendeztek felnőtt világbajnokságot, a mostani versenyen az ICF tájékoztatása szerint 50 ország, 300 sportolója vesz részt.

Köztük a 22 fős magyar csapat is, amelynek tagjai szerdán érkeztek meg a helyszínre. Hüttner Csaba a múlt heti Ma Santé & Beauté Clinique Felnőtt Magyar Bajnokság eredményei alapján állította össze a keretet.

A párizsi olimpián szereplő magyar csapatból négy kenus, Takács Kincső, Adolf Balázs, Fejes Dániel és Hajdu Jonatán is rajthoz áll Szamarkandban, illetve Rugonfalvi-Kiss Janka, Ujfalvi Laura, Kiskó Réka, Szegedi Angelina és Juhász István esetében világbajnoki újoncokat is avat a küldöttség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában