Újabb kiütéses győzelem

2024.09.12. 21:47

Az élmezőnyben a magyar válogatott

A magyar férfi és női csapat is 3,5:0,5-s győzelmet aratott a budapesti sakkolimpia második fordulójában. A férfiak Peru, a nők Ecuador ellen nyertek, mindkét együttesünk a torna élmezőnyében található.

A szegedi Papp Petra nyert a második versenynapon.

Fotó: Polyák Attila

Peru ellen Lékó Péter maradt ki a magyar csapatból. Aligha azért, mert ne lenne formában – az első fordulóban magabiztosan nyert éltáblásként Salvador ellen –, sokkal inkább arról lehet szó, hogy Ács Péter szövetségi kapitány igyekszik elosztani a terheket, továbbá ezzel a húzással ismét elérte ismeretlen ösvényekre kényszerítette a riválist. Amennyiben ugyanis a peruiak a Rapport Richárd, Lékó Péter, Szanan Szjugirov, Berkes Ferenc alapcsapat ellen készültek, akkor a második táblától lefelé mit sem értek a kidolgozott varik. Lékó hiányában mindenki eggyel feljebb lépett, és ismét bekerült a csapatba negyedik táblásként Gledura Benjámin.

A Rapportra való felkészülés pedig többnyire szinte értelmetlen. A magyar éltáblás az egyébként egészen jó nevű Jorge Corival játszott, aki hat éve a 2700-as elitet ostromolta, akkor 2689 volt az Élő-pontszáma, de ma is komoly sakkozónak számít a 2609-es értékszámmal.

Berkes Ferenc, ugyancsak világossal, nem tudott életet csiholni a partijába, a gyors vezércsere után már látszott, hogy a játszma valószínűleg döntetlenbe torkollik. Nem is volt szükséges, hogy Berkes túlfeszítse a húrt, mert a másik két táblán, egyaránt sötéttel Szjugirov és Gledura is jobban állt. Gledura biztos kézzel játszotta túl nála gyengébb ellenfelét. Őt követve Szjugirov is egyre jobban állt, a s a kalmük származású honosított nagymester biztosan érvényesítette a gyalogelőnyt a bástyavégjátékban.

A végeredmény tehát Magyarország–Peru 3,5:0,5, újabb biztos győzelem, amivel férficsapatunk a mezőny élmezőnyében található, Szjugirov és Gledura egyaránt két győzelemmel rajtolt.

A nők is ugyancsak dél-amerikai rivális, Ecuador ellen győztek 3,5:0,5-re, Hoang Thanh Trang, Papp Petra és Lázárná Vajda Szidónia nyert, Terbe Julianna remizett, az éltáblás Gaál Zsóka kimaradt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában