A Szegedi VSE atlétája összességében a 9. helyen zárta az Európa-bajnokságon

2024.08.22. 17:08

Hiába a zseniális kezdés

A Magyarországon megrendezett tájékozódási futó Európa-bajnokságon a Szegedi VSE atlétája, Jónás Ferenc a középtáv selejtezőjét az ötödik helyen zárta, majd a döntőben a 13. helyen ért célba, míg összességében a 9. helyet ért el.

Mádi József

Jónás Ferenc összességében a 9. helyen végzett a hazai rendezésű Európa-bajnokságon.

Fotó: MTFSZ

A 2024-es felnőtt tájfutó Európa-bajnokság megrendezésével a Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség azt a budapesti Tabáni Spartacust bízta meg, amely a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség támogatásával pályázott. A versenyre 29 ország 280 versenyzőt nevezett, és négy nap programjában a középtáv selejtezője, a középtáv döntője, a hosszú táv döntője (itt selejtező nem volt), valamint a váltóversenyek szerepeltek. Az eseménynek a Vértes-hegységben Csákberény-Csókakő térsége adott otthont, a versenyzők a gánti bányateleptől indulták és a csákberényi Horog-völgyben kialakított célba futottak be.   

A középtáv selejtezőiben a nőknél 117-en, a férfiaknál 156-an álltak rajthoz, mindkét nemben három-három futamot tartottak a finálé előtt. A magyarok 16 versenyzőt neveztek az Európa-bajnokságra, közülük öt nő és három férfi versenyző jutott be a 60 fős döntőbe.

A magyar sportolók közül a legjobb eredményt a Szegedi Vasutas SE versenyzője, Jónás Ferenc érte el, aki az ötödik helyen fejezte be a selejtezőt. A szegediek kiválósága az idén Skóciában rendezett sprint világbajnokság 7. helyével, minden idők legjobb magyar férfi világbajnoki szereplésével robbant be a nemzetközi élvonalba, és úgy tűnik, megőrizte a jó formáját, legalábbis a középtáv szereplése ezt mutatta. Jónás a selejtezőben picivel több mint egy perccel maradt el az első helyezett svájcitól, aztán a fináléban a pálya első harmada neki sikerült a legjobban. A hetes ponton például már harminckilenc másodperc előnnyel verte az egész mezőnyt, ám a következő két pont előtt hibázott, így kikerült a dobogós helyekért küzdők közül. Így Jónás Ferenc végül a 13. helyen végzett, és ugyan a zseniális kezdés után sokáig tartotta magát a legjobb tízben, végül kicsúszott onnan. 

A váltóban Jónás Ferenc sokáig a francia kettes váltóval haladt a 18–19. helyen egy nagyobb boly mögött fél-egy perccel haladva. Az olasz és a szlovák váltót sikerült még az átfutó előtt megelőznie, ami azért volt fontos, mert ezek direkt Eb-helyezéseket jelentettek, a német futót viszont a célig csak megközelíteni sikerült hat másodpercre. A versenyben így a 15. helyen futott be, amely viszont egy Európa-bajnoki kilencedik helyet jelentett, mivel az Eb-n minden nemzetnek csak a legjobb váltó eredménye számított.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában