Helyi sport

2024.08.15. 18:56

Fábián Bettina még Budapesten is kórházba került

A szegedi olimpiai ötödik helyezett nyíltvízi úszó a repülőn is rosszul lett. Fábián Bettina mára jobban van, a Nemzeti Sportrádióban mesélt a párizsi olimpiáról.

Élete első olimpiáján ötödik lett Fábián Bettina.

Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport

Múlt hét csütörtökön rendezték a párizsi olimpián a nyíltvízi úszók 10 km-es női versenyét. A Szajnában megrendezett versenyben Fábián Bettina ötödik helyen végzett, az FTC szegedi úszója élete első ötkarikás játékán rögtön pontszerző helyen zárt. Bár pálinkával igyekezett fertőtleníteni, később rosszul lett, és kórházba került. A Nemzeti Sportrádió vendégeként elmondta, hazaérve, Budapesten is kórházba kellett szállítani őt, ám mostanra már jobban van. 

Fábián Bettina
Fábián Bettina ötödik lett a Szajnában megrendezett olimpiai versenyen. 
Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport

Most már szerencsére jól vagyok. Amikor leadtam azt a választ az M4-nek, hogy jól vagyok, akkor jött a neheze. A párizsi kórházból kiengedtek, és úgy gondolták, utazásra alkalmas állapotban vagyok, így felültettek a repülőre. Nem tagadom, kezdtem jobban lenni, viszont amint elmúltak a gyógyszerek és az infúzói hatásai, a repülőn nagyon rosszul lettem. Amikor hazaértünk, akkor már tolószékben kellett engem kitolni a reptérről és kórházba vinni itthon – mondta a Nemzeti Sportrádióban Fábián Bettina.

A szegedi olimpikon kitért rá, bár sok vizet nyelt a futam közbe, de lassabb az emésztése, így másnap este jött ki rajta a betegség.

A versenyem után tudtam várost nézni a családdal, másnap megnéztem a fiúk versenyét. Az volt ijesztő rész, amikor a repülőn ültem. Korábban kerültem már kórházba ételmérgezés-szerűség után. Amikor a repülőn ültem, pánikroham is elkapott, mert egyre csak rosszabbul lettem. A budapesti kórházban is még órákig szenvedtem, de nagyon örülök, hogy egy nap alatt letudtam, és most már kutya bajom – tette hozzá Fábián Bettina.

A nyíltvízi úszók versenyével kapcsolatban már régóta lehetett olvasni arról, hogy a Szajna nem megfelelő vízminősége miatt nem biztonságos a verseny megrendezése. Bár többször is mérték a francia főváros folyójának vízminőségét az olimpia alatt, versenyt végül nem kellett elhalasztani azért, mert a határérték feletti adatokat mértek volna.

Ami felháborító szerintem, hogy a szervezők tudták, hogy ez egy olimpia, és mindenki beugrik a saját felelősségére. Senki nem játssza azt el, hogy nem ugrik be azért, mert nem jó a víz minősége, és ebből ők előnyt kovácsoltak, mert ki az, aki kihagyná ezt egy négyéves felkészülés után? Úszás közben meglepően tisztának éreztem a vizet, áttetsző volt, utána azonban jöttek a bajok.... – mondta el véleményét Fábián Bettina.

Fábián Bettina: már nem neheztelek senkire

Hozzátette, úgy érezte, mintha egy videójátékban lenne, amiben egyre nehezebb szinteket kell teljesítenie.

Volt, ahol furcsa dolgokba nyúltunk bele, a híd alatt, az örvényben egy helyben úsztunk, nem tudtunk megmozdulni, a falnál volt, hogy tüskés indákba nyúltunk.A Dunában edzettünk itthon, a fordulókat gyakoroltunk edzéseken. Messze a legjobban fordultam a versenyen, látszott is, hogy engem nem sodort ki annyira a víz, mint a többi lányt. Ezt a kitolást nem kellett volna bevállalni, amikor bementünk a folyó közepébe, és egyszerűen nem haladtunk. Valószínű jobb eredményem lett volna, ha ezeket a hibákat nem követem el – nyilatkozta Fábián Bettina.

Nem neheztelek már senkire. Mikor rosszul voltam, akkor sem okoltam senkit, a saját felelősségemre ugrottam be, nem lehet rákenni ezt senkire. Megértem, hogy ez nem teljesen a sportolókról szólt, hanem a látványról szólt. Nem utáltam meg a Szajnát és Párizst sem. Sokat jelent nekem, hogy az első olimpiámon egy top ötös helyezést el tudtam érni. 2028-ban szeretnék egy még jobb eredményt elérni, de ez még messze van. Elszállni nem fogok ettől az ötödik helytől, de a lelkemnek jól esik ez az eredmény – tette hozzá Fábián Bettina, aki szeptembertől az Egyesült Államokban folytatja tanulmányait és az úszást is.  

A teljes beszélgetést alább hallgathatja meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában