A kajak-kenu Európa-bajnokság újabb napján már érmeket osztottak

2024.06.14. 16:53

Varga Ádámé az első aranyérem

Megszületett az első magyar aranyérem a szegedi Maty-éren a kajak-kenu Európa-bajnokságon, amelyet Varga Ádám szerzett K1 500 méteren, miközben további dobogós helyeket is elértek a mieink, közte további aranyat Lucz Anna révén.

Mádi József

A férfi K2 1000 méteres egység nyerte az első érmet az Európa-bajnokságon.

Fotó: Kovács Tamás

Az előző napi remeklésnek is köszönhetően mindössze hat magyar egységnek szoríthattunk a felnőtt gyorsasági és para kajak-kenu Európa-bajnokság második napjának délelőttjén. Hogy mi volt a közös mindegyik egységben? Mindegyikük bejutott a döntőbe.

Magyar szempontból egyedül Adolf Balázs indult olimpiai számban ebben az időszakban, aki C1 1000 méteren nagyon szoros befutó után kvalifikálta magát a döntőbe. Szintén finalista lett kajak egyes és páros kétszázon is Kurucz Levente, utóbbi számban Opavszky Márkkal kiegészülve. Para döntőseink száma is nőtt: VL2 200 méteren Juhász Tamás, KL3 200 méteren Kiss Erik és Dancs Gergő jutott a végső küzdelmekbe.

Ezen a versenynapon a délutáni programban kizárólag olyan számokban rendeztek döntőt, amelyek nem szerepelnek az olimpiai programban. Az első finálé máris magyar éremeséllyel kecsegtetett, Vajda Bence és Szántói-Szabó Tamás ugyanis tavaly világbajnoki ezüstérmet szerzett K2 1000 méteren és az előfutam-győzelem után most is az esélyesek közé tartozott. Az Atomerőmű SE és a Vasas kajakosa az 500 méteres ellenőrzőpontnál elsőként haladt át a vonalon, és ugyan  táv második felében Vajdáék növelték előnyüket, a hajrára azonban felzárkóztak melléjük az olaszok, Samuele Burgo és Andrea Schera, akik nagyszerűen finiseltek és végül övék lett az aranyérem. 

A kenusok hasonló távú versenyében Kollár Kristóf és Fejes Dániel elfáradt a táv végére, és végül lemaradtak a dobogóról, ötödikként zártak.  

A következő fináléban, női K1 1000 méteren az UTE 21 éves Európa-bajnok kajakosa, Rendessy Eszter hamar kivált a mezőnyből, ám a lengyel Iskrzycka ellépett, nem volt kérdéses, hogy ő nyeri a versenyt. Mögötte a közönség által űzött-hajtott magyar versenyző került ki győztesen, és lett második.

Bragato Giada, a Tiszaújváros 24 éves kenusa hatalmas lendülettel indult neki a C1 500 méternek, amit végig bírt is, igaz, a semlegesként versenyző, fehérorosz Aljona Nazdrova még nála is gyorsabb volt.

Férfi K1 500 méteren Varga Ádám címvédőként szállt vízre, ennek megfelelően is versenyzett. A KSI 1000 méteren olimpiai ezüstérmes kajakosa a célig folyamatosan növelte az előnyét és végül mintegy hajóhossznyi előnnyel diadalmaskodott.

A nem olimpiai 200 méteres döntőkben Lucz Anna (K1) végig vezetve, remek pályát teljesítve Európa-bajnok lett, Korisánszky Dávid (C1) a nyolcadik, míg a Kurucz, Opavszky duó (K2) a harmadik helyen végzett, így a napot a mieink két arany-, három ezüst- és egy bronzéremmel zárták.

Péntek 11 órától újabb döntős blokk következik a Maty-éren többek között a szegedi Nádas Bencével, Suba Róberttel, Nagy Biankával és Kiss Ágnessel.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában