Röplabda

2024.06.14. 17:02

Ismét megrendezik Szeged legendás tornáját

Újraélesztik a legendás röplabda tornát, a Szeged Kupát. Két korosztályban hét egyesület harmincöt csapatában nagyjából százharminc gyerek léphet pályára ma az Etelka sori sportcsarnokban és a Lila iskola tornatermében.

Becsei Dávid

Nagy népszerűségnek örvend az utánpótlásban a Szeged Kupa.

Forrás: SZRSE

2020-ban a koronavírus-járvány vetett véget a város ikonikus utánpótlás röplabda tornájának, a Szeged Kupának. A kezdetekről a korábbi főszervező, Bezdán István mesélt lapunknak.

– A hetvenes évek derekán a Markovics Endre által szervezett Fesztivál Kupa volt a Szeged Kupa elődje – emlékezett vissza Bezdán. – Markovicstól indult az egész, a felnőttek számára rendezett Fesztiválból nőtte ki magát a Szeged Kupa. Előbbin előfordult, hogy több külföldi klub vett részt, mint magyar, pedig belőlük sem volt kevés. Amennyiben emlékeim nem csalnak, az utánpótlásnak először 1980-ban rendeztük meg a kupát. Később évente kétszer is tető alá hoztuk, ősszel és tavasszal. Az őszinek ráadásul a Délmagyarország is volt névadója, majd ez viselte Markovics nevét – magyarázta.

Bezdán István elmesélése alapján óriási népszerűségnek örvendett az egész országban a Szeged Kupa, amely a hazai versenynaptárban is benne volt. A csúcson akkor járt a rendezés, amikor száznegyven csapattal ezer gyerek vett részt a tornán.

– Az eredményhirdetésen mindenképpen ott leszek, de a szervezésben már nem veszek részt – jegyezte meg a 82 éves Pista bácsi, aki a mai napig őriz még a korábbi rendezésekről tízoldalas forgatókönyveket. A sportágtól viszont nem távolodott el teljesen, mivel a vármegyei diákolimpiák röplabdás szervezésében továbbra is ott van.

A legutóbbi tornán száztizenhat csapat vett részt. Kovács-Fiskus Fanni rendezvényszervező a Szegedi RSE közösségi oldalán elmondta, hogy mielőtt belevágtak a szervezésbe, felmérték az igényeket. Ezek alapján fiúk és lányok számára is két korosztályt indítanak az újból életre hívott Szeged Kupán, U11-ben és U13-ban várták a nevezéseket.

– Sokszor hallottuk a csapatoktól, hogy hiányoznak nekik az ottalvós Szeged Kupák. Sokat gondolkodtunk azon, hogy miként tudnánk beépítei a versenyrendszerbe, végül úgy döntöttünk, hogy lesz szezont záró és nyitó kupa is. A hagyományokhoz híven több helyszínen játszanak majd a csapatok. Előzetesen eggyel terveztünk, de a túljelentkezések miatt a kettő mellett döntöttünk – jegyezte meg Kovács-Fiskus Fanni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában