Dupla örömünnepet ültek

2 órája

KÓTA-díjat nyert a Deszki Népdalkör

Két rangos esemény is örömünnepre adott okot Deszken a közelmúltban. Az elmúlt héten ünnepelte a Deszki Népdalkör fennállásának ötvenedik évfordulóját. A nemzeti ünnepen pedig a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének (KÓTA) újabb nagydíját vehette át a dalkör művészeti vezetője, Szűcsné Molnár Erzsébet.

Koós Kata

– A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható – foglalta össze Kodály Zoltán szavaival a Deszki Népdalkör hitvallását Szűcsné Molnár Erzsébet, aki 2003 óta művészeti vezetője a dalkörnek. E mottó szellemében őrzik, éltetik és adják tovább a magyar, azon belül is legfőképpen a dél-alföldi népdalkincset immár fél évszázada. 

Deszki Népdalkör, KÓTA, Szűcsné Molnár Erzsébet
A KÓTA-díjat Szűcsné Molnár Erzsébet művészeti vezető vette át Budapesten a Deszki Népdalkör képviseletében. Fotó: DM

A település apraja-nagyja osztozott az örömben

Az ötvenéves működés alkalmából rendezett, jubileumi gálán Deszk apraja-nagyja együtt ünnepelt a népdalkörrel október 19-én. A gyerekektől a polgármesteren át a helyi civil szervezetek képviselői és a deszki néptáncosok – a Tiszavirág Néptáncegyesület és a Deszka Döngetők is –, mind-mind osztoztak a népdalénekesek örömében. 

– Ideális esetben az életünket végigkíséri az ének, a dal, a zene, a tánc, születésünktől az utolsó leheletünkig. Éppen ezért egyik énekesünk két és fél éves kislányával ciróka játékkal indította a műsort. Szívet melengető volt. Az est másik csodaszép epizódja volt, amikor a Tiszavirág Néptáncegyesület fiatal férfitáncosai verbunk jellegű táncot táncoltak, majd a Deszki Népdalkör idősebb férfitagjai pedig katonanótákat énekeltek. Deszk egyik különlegessége egyébként, hogy nagyon sok művészeti csoport működik a településen, amelyek között kiváló az együttműködés – mondta el lapunknak Szűcsné Molnár Erzsébet  ének-zene tanár, népzenész, a Népművészet Ifjú Mestere, akinek munkáját 2015-ben Csokonai Vitéz Mihály-díjjal ismerték el. 

A deszkiek mellett Makó, Újszentiván, Csóka és Tornyos baráti népdalköreinek képviselői, valamint Birinyi József, a KÓTA társelnöke és Fehér Anikó, a KÓTA Népzenei Szakbizottságának elnöke is részt vett az örömünnepen. 

Deszki Népdalkör, KÓTA, Szűcsné Molnár Erzsébet
 Az ötvenéves működést nagyszabású gálával ünnepelte a Deszki Népdalkör. Fotó: Birinyi József

A jóízű éneklés felüdíti a lelket 

A Deszki Népdalkör jelenleg 19 főből áll, akik között harmincéves és nyugdíjas tagok is vannak. 2021-ben csatlakozott hozzájuk a fiatalokból álló Szedrinka Énekegyüttes, mellettük a népdalkör állandó fellépőtársai a Deszki Népzenei Együttes tagjai, akik hegedűn, brácsán, nagybőgőn kísérik éneküket. 

– Régen a dalokkal, táncokkal szórakoztak. Nagyot változott a világ, elkényelmesedtek az emberek, hiszen napjainkban már elsősorban a modern eszközök szórakoztatnak. De mi hisszük, hogy egy jóízű éneklés a mai világban is nagyon tud hatni és képes felüdíteni a lelket. És tudom, hogy a fiatalokat is meg lehet énekeltetni úgy, hogy örömüket leljék az éneklésben – mondta Szűcsné Molnár Erzsébet. 

Sikert sikerre halmoz a Deszki Népdalkör

A Deszki Népdalkör elnyerte már a település Közművelődési Díját, a vármegyei közgyűlés Csongrád-Csanád Vármegye Kultúrájáért díját, 2009-ben Miniszteri Elismerő Oklevélben részesültek, és korántsem első KÓTA-elismerésüket nyerték el október 23-án a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségétől. Többek között öt Aranypáva Nagydíjjal büszkélkedhetnek már, ráadásul az elmúlt egy évben a KÓTA rangos Népzenei Staféta elnevezésű vándordíjának birtokosai is lehettek.  

– Amikor a hétköznapokon dolgozunk, nem a díjakra gondolunk. Ugyanakkor minden visszajelzés nagyon jóleső számunkra, amely elismeri és értékesnek minősíti a tevékenységünket – mondta Szűcsné Molnár Erzsébet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában