Szegedi elnöke lett a Magyar Orvostanhallgatók Szövetségének

Szegedi elnököt választottak a Magyar Orvostanhallgatók Szövetségének élére. Ignácz Máté hatodéves a SZTE orvosi karán, pszichiáternek készül. Az ország négy orvoskarát képviselő testületben rajta kívül további négy szegedi hallgató kapott vezető szerepet.

Timár Kriszta

Szegedi egyetemista lett a Magyar Orvostanhallgatók Szövetségének elnöke. A négy magyarországi orvoskar diákjait tömörítő szervezet küldöttgyűlése őszi tisztújító konferenciáján egyhangú döntéssel, ellenszavazat és tartózkodás nélkül választotta meg Ignácz Mátét vezetőnek. A hatodéves szegedi orvostanhallgató célként azt jelölte meg, hogy az idei tanévben új szintre emeljék a szövetség munkáját, és fontos, értékteremtő szereplőként legyenek jelen úgy a magyarországi egészségfejlesztés és prevenció, mint a nemzetközi hallgatói innovációk és műhelymunkák színterén.

Szegedi elnök, Ignácz Máté, SZTE
A szegedi elnök Ignácz Máté lett. Fotó: Karnok Csaba

A szövetségnek Szegeden nagyjából 200, országosan 1200 tagja van

 – mondta el lapunknak Ignácz Máté

 A feladata egyrészt a társadalmi felelősségvállaláshoz kapcsolódik: fontos tevékenységünk a laikusok egészségnevelése szűrőnapok és a világnapokhoz kötődő akciók szervezésével. Novemberben például száraz november kampányt tartunk, melyben az alkoholfogyasztás káros következményeire hívjuk fel a figyelmet. A szövetség másik fontos feladata pedig a hallgatók nemzetközi szakmai fejlődésének elősegítése. Ennek részeként évente több hallgatót közvetítünk szakmai és tudományos cseregyakorlatra 

– mesélte.

Elnökként a szegedi orvostanhallgató elsősorban a szövetség külső megjelenéséért, illetve a partnerszervezetekkel, valamint külföldi orvostanhallgató szervezetekkel való kapcsolattartásért felel. Nem ő egyébként az egyetlen szegedi a vezetőségben: a gazdasági elnökhelyettes a harmadéves Szepes Luca, az emberi jogi koordinátor a szintén harmadéves Szalai Réka Virág, a kiutazókért felelős koordinátor az ötödéves Lescsinszky Flóra, az oktatásügyi koordinátor pedig a másodéves Csamangó Réka lett. 

Fontosnak tartom, hogy az egészségügy rendszerében a hallgatók is megtalálják a helyüket

 – beszélt Ignácz Máté a szövetség jelentőségéről. Hozzátette: előnyük, hogy sokan vannak és lelkesek, helyi szinten pedig könnyen tudják mozgósítani társaikat. 

Büszke vagyok arra, hogy vannak projektjeink, amelyeknek köszönhetően látható a munkánk. Ilyen volt például az Ismerd fel kampányunk, melyet már kétszer megrendeztünk az orvoskarokkal rendelkező egyetemi városokban. A mi kezdeményezésünkre érkeztek szűrőbuszok ezekre a településekre és kaptak lehetőséget a lakosok olyan vizsgálatokra, melyekre az ellátórendszerben csak hosszas várólista után kerülhettek volna be

 – mesélte.

A frissen megválasztott elnök mandátuma egy évre szól. Ignácz Máté elárulta: bár nagy megtiszteltetés ez neki, jövőjét kifejezetten a betegellátásban képzeli el, pszichiáter lesz. Szervezetvezetési ambíciói tehát egyelőre nincsenek, ebben az egy évben viszont igyekszik minél hatékonyabban képviselni az ország orvostanhallgatóit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában