Helyi kultúra

2024.09.11. 09:00

75 éves a Szentes Városi Könyvtár

Delmagyar.hu

Vágvölgyi Zoltán könyvtáros tart előadást 75 éves a Szentes Városi Könyvtár címmel szeptember 12-én, 18 órától a bibliotéka Kossuth Lajos utcai épületében.

könyvtár
Fotó: Török János

Az intézmény 2023-ban is jubilált, akkor volt negyed évszázada annak, hogy új otthonra talált. Ahogy korábban megírtuk, Szentesen 1949-ben alakult meg a mai bibliotéka elődjeként a Központi Könyvtár. Az 1998-as év jelentős mérföldkő a könyvtár életében: szeptember 18-án jelenlegi helyén, a volt zsinagóga felújított épületében rendezkedett be. Ugyanabban az évben a gyermekkönyvtár is új helyre költözött, december 7-én vehették birtokba a Petőfi utca 1. szám alatti új tereket.

A Szentes Városi Könyvtár honlapjáról kiderül, hogy 1949-ben jött létre a Körzeti Könyvtárnak nevezett elosztóközpont, ahonnan könyvet nem lehetett kölcsönözni. Feladata ugyanis a vármegye északi településein a népkönyvtárak alapítása, és könyvekkel való ellátása volt. Egy évvel később hozták létre a városi bibliotékát, akkor már lehetett köteteket kölcsönözni is. Mai szemmel nézve érdekesség, hogy a kezdeti időkben a felnőtt és a gyermekolvasókat külön-külön időpontban várták.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában