Szilva a poékába, szíve a füle mellé

2024.09.15. 10:45

Íz-rangadó volt Vásárhelyen – GALÉRIA

Az áztató eső sem tántorította el azt a húsz csapatot, amelynek tagjai a XII. Vásárhelyi Ízök Fesztiválján főztek a hódmezővásárhelyi Tájház előtt szombaton reggeltől. Szíve-nyelve leves, hidegpaprikás, poéka, de még kameruni birkapörkölt is rotyogott a kondérokban.

Tábori Szilvia

Íze és veleje: az elszánt csapatok egyáltalán nem foglalkoztak a cudar idővel. Fotó: Tábori Szilvia

A kitartóan áztató eső sem tántorította el a szeptember 14-én, szombaton megtartott XII. Vásárhelyi Ízök Fesztiválja csapatait; főtt a tárkonyos galambleves, meg a gyergyói húsos-szilvás poéka, zsírból, lisztből és tojásból gyúrt, gyűszűvel szaggatott, majd kisütött levesbetéttel. De volt szíve-nyelve leves annak jegyében, hogy az egykori disznóvágásokon nem pazaroltak el egyetlen alapanyagot sem; mindenből étel készült, nem is akármilyen. Szeptember 14-én, szombaton rendezték meg az íz-rangadót a hódmezővásárhelyi Tájházban.

Füles- meg galambleves

Nemrégiben a szentesi lecsófesztiválon csapatával arany fakanalat nyert Csáki Zsolt gasztro-szervező lapunk kérdésére úgy fogalmazott: cseppet sem aggódott az időjárás miatt, tudta, hogy akiknek a közösségi kulináris élmény számít, és az együtt töltött órák, a jó társaság, baráti beszélgetések a fontosak, azokat nem tántorítja el sem a rekkenő hőség, sem az áztató eső. – Itt az egymás és a főzés iránti szeretet hajtja a csapatokat, nem számítanak a körülmények – hangsúlyozta lapunk kérdésére Csáki Zsolt. Szavaira kiválóan rímelt, hogy több mint 110 kilométert tett meg egy abonyi, Barna Zoltán és fiai néven futó csapat, akik kifejezetten az Ízök Fesztiválja kedvéért indultak útnak. Sokfelé megfordulnak főzőversenyen, ezúttal gombás erdélyi marharagu dödöllével, tejszínes, gombás, túrógombócos füles-, valamint tárkonyos galamblevessel. Utóbbi a vásárhelyi és az abonyi ízek fúziója, most készítették el először.

Hidegpaprikással az értéktárban

Idén külön kategóriát hirdettek a vásárhelyi értéktárban már szereplő ételeknek: volt olyan kifejezetten helyi specialitás, mint a hidegpaprikás, több helyen pedig az időigényes elkészítés miatt mára elfeledett táskalevest főztek. Abban a töltelékkel megszórt tésztát feltekerték henger alakúra, majd néhány hajtás után végigvágták. Ezután három ujjnyi darabokat vágtak belőle és kifőzték zöldséglevesben.

Készült laktató, dél-alföldi jellegzetességként ismert tarhonyás étel is, meg főtt perec. Egy budapesti származású, de Vásárhelyen élő hölgy szíve-nyelve levest főzött. A helyi klasszikus Csáki Zsolt reményei szerint hamarosan ugyancsak a vásárhelyi értéktárat gazdagítja majd.

A verseny eredményeit itt közöltük.

Bővülhet a helyi értéktár

Gál Boglárka, a vásárhelyi művelődési központ igazgatója a Hódmezővásárhelyi Értéktár jelentőségéről úgy fogalmazott: a település tradícióinak, tárgyi és természeti javainak, szellemi örökségének megőrzése kiemelt feladat. A helyi értéktárat jelenleg 18 tétel gazdagítja, az ételek mellett például az alföldi citera, a helyi téglaépítészet, vagy a vásárhelyi puszta, de céljuk tovább bővíteni identitásunkat meghatározó elemekkel. Ezt egyébként bárki kezdeményezheti a város honlapjáról letölthető javaslati adatlappal. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában