Helyi kultúra

2024.07.13. 09:00

A ceruzáját sem bízná Jack Favellre, mégis szívesen bújik bőrébe Medveczky Balázs

A Rebecca musicalben tér vissza a Szegedi Szabadtéri Játékok nagyszínpadára Medveczky Balázs, aki 2018 és 2022 között erősítette a Szegedi Nemzeti Színház társulatát. „Mismásoló” karakterével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy Jack Favell számító, nem túl erkölcsös ember, de többször mond ki olyan igazságot a darabban, amit más nem tesz meg.

Koós Kata

Medveczky Balázs nagyon várta, hogy Szegeden folytatódjon a próbafolyamat. Szívébe zárta a várost és lakóit. Fotó: Gémes Sándor

Jack Favell, a címszereplő haszonleső szeretőjének bőrébe bújik Medveczky Balázs Michael Kunze és Sylvester Lévay Rebecca című musicaljében, amelynek bemutatóját július 26-án tartják a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A Dóm téri nagyszínpad nem ismeretlen terep a Junior Prima Díjas színész számára, aki 2022-ig erősítette a Szegedi Nemzeti Színház társulatát többek között olyan feledhetetlen alakításokkal örvendeztetve meg a szegedi közönséget, mint az Élet-Ritmusra monodráma. A Szabadtéri Játékokon legutóbb a West Side Story-ban láthatták a nézők, most pedig a Daphne Du Maurier világsikerű regényéből adaptált musicalben tér vissza.

Fotó: Gémes Sándor

– Ha az előadás alatt nem is, de előtte és utána azért dolgozik bennem, hogy négyezer embernek játszom. Ez a tény önmagában ad egy komoly plusz izgalmat, de ez engem inkább felszabadít és lelkesít, mint nyomaszt – mondta el lapunknak Medveczky Balázs, aki két éve immár a Vígszínház színpadán kamatoztatja bőséggel mért tehetségét. A Rebecca alkotógárdája szerdán érkezett Szegedre, hogy a fővárosi próbák után a finisre fordulva a bemutató helyszínén folytassák a felkészülést. 

– Jó visszatérni, nagyon vártam. Valahányszor visszagondolok a Szegeden töltött éveimre, mindig egy meleg otthonérzés tölt el. Túl azon, hogy szerintem a legélhetőbb város az országban, rengeteget köszönhetek Szegednek és nagyon szép emlékeket őrzök. Nagyon szeretek itt lófrálni, lefeküdni a fűbe, átmenni Újszegedre, elidőzni a Tisza-parton, találkozni a régi kollégákkal. Sokkal lazábbak az emberek, mint a fővárosban – fejtette ki. 

Azt is elmondta, hogy a Rebecca musicalt korábban nem ismerte, de nagy krimirajongóként gyorsan összebarátkozott a különleges, misztikus történettel. 

– Szerepeltem már musicalben, de ilyen típusúban még nem, ami ennyire az érzelmek folytonos kifejezéséről szól. Nagyon érdekes a zenei világa, és vártam a közös munkát Béres Attila rendezővel, akivel még sosem dolgoztam együtt. Nagyon szeretem a kísérletező kedvét, kiválóan vezeti  a színészeket, mindenkit egyénre szabottan instruál. Az életszagot keresi a jelenetekben – mondta el a színész, majd hozzátette, több kollégájával szintén először szerepel majd közös színpadon, mint például Janza Katával, Udvaros Dorottyával, Gallusz Nikolettel, Gubik Petrával és Dolhai Attilával, akikkel szintén örömteli számára a közös munka. 

„Mismásoló” karaktere is pillanatok alatt belopta magát szívébe. 

– Nagyon megkedveltem Jack Favellt, habár nem éppen a pozitív szálát képviseli a darabnak. Amíg Rebecca élt, rendszeres látogatója volt a Manderley-háznak, szeretők voltak, amit Favell maximálisan ki is használt anyagilag. Rebecca halála után egy évvel kezdi felélni a tartalékait, úgyhogy visszatér szétnézni, hátha maradt még valami mozdítható. Az biztos, hogy számító, én a ceruzámat nem bíznám rá, nem túl megbízható ember. Praktikus személyiség, aki mindenben a hasznot látja, de az is biztos, hogy nagyon erős vonzalom fűzte Rebeccához, és többször mond ki olyan igazságot a darabban, amit más nem tesz meg. Alapvetően a szerepek megformálásánál arra törekszem, hogy ne legyen egyszínű a karakter, így az írva kevésbé szimpatikus, számítóbb figuráknál sincs ez másképp. Favell esetében is ez a cél – fejtette ki szerepe kapcsán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában