Helyi kultúra

2024.09.11. 12:45

Bulgáriában zenéltek, táncoltak a vásárhelyiek

Kovács Erika

Bulgáriában található Hódmezővásárhely testvértelepülése, Vidin, ahol negyedik alkalommal rendezték meg a Kék Duna Nemzetközi Hagyományőrző Fesztivált. Hódmezővásárhely képviseletében a Róna Banda, a Kankalin- és az Árendás Néptáncegyüttes, valamint a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola növendékei is részt vettek programon és ízelítőt adtak a magyar kultúrából. 

Vidin városa Bulgária dél-nyugati részén, Szófiától 199 km-re, a Duna jobb partján fekszik. Lakóinak száma valamivel több mint 47 ezer fő. Vidin a legérdekesebb és a legrégebbi bolgár város, hiszen minden régi korszakból megőrzött egy részt. Itt található a Kossuth-ház is, ahol az 1848/1849-es magyar szabadságharc bukása után, a menekülő Kossuth Lajos jelentős időt eltöltött. Innen írta az ismert körlevelét is, a híres Vidini levelet. Kossuth 1849. szeptember 12-én írta azt a nagy nyilvánosságnak szánt levelet, amely műfaját tekintve inkább memorandum, mint levél. Úgy fogalmazott, „Szegény szerencsétlen hazánk elesett. Elesett, nem ellenségeink ereje, hanem árulás s alávalóság által.” A bukás okát az „árulónak” bélyegzett Görgei Artúr személyében jelölte meg. Vidinnel a vásárhelyi önkormányzat hat év után, vagyis polgármesterré választása óta először idén nyáron vette fel újra a kapcsolatot Márki-Zay Péter.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában