István, a király

2024.08.07. 18:50

Novák Péter: „István és Koppány bennünk lakik”

Koós Kata

Az István, a király rockopera rendezője és szereplői voltak Stahl Judit vendégei az évad utolsó Szabadtéri Szalonjában. Fotó: Gémes Sándor

Szombaton mutatják be az István, a király rockoperát Novák Péter rendezésében a Szegedi Szabadtéri Játékokon, majd további négy estén tekintheti meg az előadást a Dóm tér közönsége. A rendező mellett Koltai-Nagy Balázs (István), Baricz Gergely (Koppány), Herczku Ágnes (Réka) és Sena Dagadu (Sámánasszony) volt Stahl Judit vendége kedden a Szabadtéri Szalonban, a beszélgetésről készült videó visszanézhető a Szabadtéri hivatalos Facebook-oldalán.  

Novák Péter a rockopera több mint négy évtizede tartó, töretlen sikerét többek között azzal indokolta, hogy azt a megosztottságot tárgyalja újra, amely folyamatosan meghatározza történelmünket. Ahogy fogalmazott, István és Koppány bennünk lakik. 

Shakespeare-hasonlattal szoktam élni. Ha a Rómeó és Júliát magunk elé képzeljük, akkor nem az a fő kérdés, hogy Montague vagy-e vagy Capulet, hanem, hogy veronai. És mi veronaiak vagyunk, ezt az életérzést próbáljuk megfogalmazni 

– mondta a rendező, aki azt is elárulta, hogy a szegedi Dóm fontos részévé válik majd a történetnek és a látványnak, ugyanis megnyitották a színpad hátsó takarását. Úgy fogalmazott, hogy a közönség ülve is bevonódik az előadásba, ugyanis sok dolog játszódik majd a nézőtéren. 

Hatvan táncos – köztük a Szeged Táncegyüttes – és negyven gyerekszereplő is közreműködik a nagyszabású produkcióban, amelynek egyes jeleneteiben egyszerre 110 fő is színpadon lesz. 

Novák Péter azt is elmondta, hogy számára az „Adj békét, Uram!” kezdetű az előadás legmélyrehatóbb dala. 

Ha van aktualitása a darabnak, akkor az mégiscsak az, hogy egyszer csak tegyétek már le a fegyvert! 

– fűzte hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában