Szegedi hírek

2024.07.24. 14:00

Szegedből merítenek inspirációt a művésztelep alkotói

Csaknem tucatnyi képzőművész merít inspirációt és alkot a Partfürdőn a 28. Szegedi Művésztelepen a héten. Műveikből pénteken délután nyílik kiállítás a REÖK-ben.

Koós Kata

Fotó: Török János

Tizenegy képzőművész költözött be július 15-én a Partfürdő egyik nyaralójába, hogy Szeged városából inspiációt merítve alkosson két héten át. Imre Mariann, a 28. Szegedi Művésztelep művészeti koordinátora, Munkácsy-díjas festő- és képzőművész kezdettől fogva résztvevője az alkotóműhelynek. 

A Szegedi Művésztelep alkotói technikai vagy tematikai megkötések nélül, teljes szabadságban dolgozhatnak.
A Szegedi Művésztelep alkotói technikai vagy tematikai megkötések nélül, teljes szabadságban dolgozhatnak. Fotó: Török János 

Szuromi Pál művészettörténész harminc évvel ezelőtt indította útjára a művésztelepet. Nagy álma volt, hogy a híres makói, grafikai művésztelep mellett Szegeden is legyen. Nem csak grafikusokat hívott meg, hanem egy szabadabb, technikához nem kötött művésztelepet álmodott meg, ami a mai napig így működik: festők, szobrászok, fotósok, installációkat készítők is voltak már résztvevők – mondta el lapunknak. 

Tisza partján szabadon 

A művésztelepnek rendszerint nincs tematikája, teljes szabadságban alkothatnak a résztvevő művészek, akik meghívás alapján érkeznek. 

– Fontos szempont, hogy olyan alkotókat is meghívjunk, akik kicsit kiszakadtak a művészeti közegből, de szívesen kapcsolódnának. Tehát nem feltétlenül a sztárokat hívjuk meg, és a fiatalokra is kíváncsiak vagyunk. Így most például 18-tól 73 éves korig vannak alkotók a művészelepen – mondta Imre Mariann. 

A művésztelepet a város számos helyszínén megrendezték már az elmúlt három évtizedben, többnyire kollégiumok fogadták be az alkotókat. Először idén kaptak lehetőséget a Partfürdőn, amelynek csöndes, nyugodt, inspiráló környezete gyorsan elnyerte tetszésüket. 

– Nagyon különbözőek vagyunk. Van, aki éjszaka, más kora reggel szeret dolgozni. Van, aki bejárja a várost, más itt marad a Partfürdőn. Egyesek kis munkákat alkotnak, mások óriásiakat vagy éppen csak rajzolgatnak – mondtaImre Mariann, majd hozzátette, ami mégis közös kapocsnak tekinthető az egymástól nagyon különböző alkotók között, az a nyitottság a város, annak szellemisége, azáltal pedig az új inspirációk iránt.  

Fotó: Török János

Mednyánszky által inspirálva

Imre Mariann idén egy választható tematikát is meghirdetett a művészek körében. Arra buzdította őket, hogy Mednyánszky László Virágzó mandulafa című festményéből merítsenek inspirációt, amely művet közösen meg is tekintették a Móra Ferenc Múzeumban. Több képzőművészt is alkotásra serketett az élmény. 

Erdélyi Gábor festőművészt Mednyánszky festményén mindenekelőtt a színek dinamiája ihlette meg. Elekes Károly Munkácsy-díjas képzőművész egy gigantikus QR-kód megalkotásán dolgozik, amely a Mednyánszky képhez vezet. 

– Ami nagyon különleges a Mednyánszky-képben számomra, az az ecsetkezelése. Nagyon zilált, nyüzsgő felületként hozta létre a képet. 2017-ben készítettem már QR-kódos portrét, most is elrejtem a képet, de ha egy technikai eszközzel ránézünk, több információhoz jutunk, mintha csak néznénk a képet. Létrejön egy absztrakt játék, ami kortárs értelmezést nyer, ugyanakkor leolvashatja a szemlélő az eredetit – mondta el. 

A Mednyánszky-képre reflektáló alkotásokat egy későbbi időpontban nyíló kiállításon mutatják majd be a nagyközönségnek. 

Zárókiállítás a REÖK-ben

A Szegedi Művésztelepen készült művekből július 26-án este fél hatkor nyílik kiállítás a REÖK-ben. Készülnek festmények, sorozatok és installációk is, fakéregből és tüll anyagból is alkotnak a művészek. Imre Mariann készülő festményeihez a Móra-múzeumban tett látogatás élményeiből merített inspirációt. A Régi dolgok – A szögediség fundamentuma című néprajzi kiállításon a kékfestő mintakönyv ösztönözte alkotásra. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában