Szegedi egyetemi hírek

2024.06.28. 15:30

Kínában kutathatnak a Mérnöki Kar oktatói és hallgatói

Koós Kata

Bíró István dékán elmondta, tavaly indult az együttműködés a távol-keleti és a szegedi egyetem között. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Tovább bővítette a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara tavaly májusban kötött együttműködését a kínai NingboTech Egyetemmel – tájékoztatott az SZTE közleményében. Megállapodásuk szerint közös kutatóintézetet hoztak létre, amely az oktatói-hallgatói mobilitást is megkönnyíti.

 – A NingboTech University, ahogy a neve is mutatja, egy műszaki egyetem Ningboban. Kínai léptékkel akkora, mint egy kisváros, ugyanakkor lakossága vetekszik Magyarország teljes népességével. A NingboTech University 2023 áprilisában keresett meg bennünket, hogy szeretnének együttműködni. Mi több, egy közös, virtuális kutató-fejlesztő intézetet létrehozni – nyilatkozta az együttműködés kezdeteiről Bíró István, az SZTE Mérnöki Karának dékánja.

A NingboTech Egyetemet 2001-ben alapították a kínai Zhejiang tartományban. Az intézmény fő filozófiája amellett, hogy a tehetséges hallgatók magas minőségű oktatását elősegítsék, hogy Kína top 100 egyeteme közé tartozhassanak.

A szegedi mérnökképzés vezetői még tavaly májusban kötöttek együttműködési megállapodást a NingboTech Egyetem Anyagtudományi és Mérnöki Iskolájával. Ennek értelmében létrehozták a Kínai-Magyar Közös Korszerű Technológiák Kutatóintézetét, amelynek fő profilja a fotovoltaikus, tűzálló és energiatároló anyagok, valamint azok alkalmazási lehetőségeinek kutatása.

A közelmúltban aláírt kiegészítő megállapodás az SZTE és a NingboTech Egyetem közötti személycseréről lehetővé teszi, hogy a kínai partnerek és szegedi Mérnöki Kar oktatói és hallgatói tanuljanak, kutassanak egymás intézményeiben. Fő célja az akadémiai tudásátadás, tudományos kutatói és szakmai együttműködés. Az anyagtudományok és mérnöki tudományok állnak a kooperáció középpontjában. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában