Szegedi egyetemi hírek

2024.06.20. 10:30

Egyetemi pluszpontokért versenghetnek a diákok

Megnyitotta a nevezést a XIII. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre a Szegedi Tudományegyetem. Az egykori, Nobel-díjas rektor előtt tisztelgő, kétnapos rendezvényre magyarországi és határon túli, magyar nyelvű középiskolák diákjait várják felkészítő tanáraikkal együtt. A jól szereplő diákok a 2025-ös felvételi eljárásban intézményi többletpontot kaphatnak, amennyiben az SZTE egyes szakjaira jelentkeznek.

Koós Kata

Szent-Györgyi Albert munkássága, a hazai gyógyszergyártás és az elmúlt öt év Nobel-díjasai állnak majd a verseny fókuszában.

Fotó: Frank Yvette / Illusztráció

A XIII. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny feladatai fizikai, biológiai és kémiai kérdéseket tartalmaznak, valamint az egyetem egykori rektora, a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merítenek, különös figyelmet fordítva Szent-Györgyi Albert korának tudománytörténeti vonatkozásaira – tájékoztatott közleményében az SZTE, amely a Pro Talentis Universitatis Alapítvánnal év végén rendezi meg tizenharmadik alkalommal a versenyt, amelyre magyarországi és határon túli középiskolák csapatait várják. A megmérettetés november 5-én és 6-án zajlik majd, jelentkezni a u-szeged.hu/szgytv/felhivas oldalon lehet, a nevezési határidő szeptember 15. éjfél. 

A verseny témakörei Szent-Györgyi Albert élete és munkássága, az elmúlt  öt év orvosi-élettani, fizikai, kémiai Nobel-díjai és díjazottjai, valamint a magyar gyógyszerészet és magyar gyógyszergyártás. A kérdéssorokat az SZTE elismert oktatói állítják össze, a verseny tisztaságát az SZTE oktatóiból álló zsűri felügyeli. A zsűri elnöke Dux László, az SZTE SZAOK Biokémiai Intézet egyetemi tanára, tagja továbbá Wölfling János, az SZTE TTIK Kémiai Intézet, Szervetlen, Szerves és Analitikai Kémiai Tanszék tanszékvezetője. 

 A XIII. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny hatással lehet a diákok továbbtanulására is. A középiskolások ugyanis plusz pontot kaphatnak a részvételért az SZTE egyes szakjain, amennyiben a 2025-ös felvételi eljárásban a Szegedi Tudományegyetemre jelentkeznek.

 A hagyományoknak megfelelően a csapatok kreatív kategóriában is versenyezhetnek, az idei műfaj a slam poetry. A pályamunkáikat két témában is beadhatják a diákok. A slamverseny témája a magyar gyógyszergyártás nagy pillanatai. A maximum egy perc hosszú slamvideók beküldési határideje október 15-én délben jár le.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában