Húsz évnyi alkotófolyamatba enged bepillantást a mórahalmi városházán nyílt ünnepi tárlat

2024.06.27. 19:39

A táj a lélekre, a lélek a tájra hat a Homokháti Művésztelepen

A Homokháti Művésztelepen készült alkotásokból nyílt kiállítás a mórahalmi városházán csütörtökön. A képek mindegyikét a nagyszéksóstói táj ihlette, mégis mindegyik alkotó más-más módon örökítette meg szépségét.

Koós Kata

31 képzőművész alkotása tekinthető meg a kiállításon. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A táj a lélekre, a lélek a tájra hat a Homokáti Művésztelepen, amelynek művészei nem egyszerűen lemásolják a nagyszéksós-tói táj megannyi arcát, de lelkükön átszűrve a látottakat, egészen új értékeket hoznak létre alkotásaikkal – vált nyilvánvalóvá minden jelenlévő számára annak a csütörtöki kiállításnak a megnyitóján, amely a művésztelep által Mórahalom városának felajánlott alkotásokat tárta a nagyközönség elé. Éppen ezért, noha ugyanaz az élmény ihlette a kiállított műveket, mindegyik más-más módon, más-más technikával és hangulatot sugározva adja vissza a homokháti természet szépségeit. 

31 képzőművész alkotása tekinthető meg a kiállításon. Fotó: Karnok Csaba
31 képzőművész alkotása tekinthető meg a kiállításon. Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

A tárlatot Nógrádi Zoltán polgármester nyitotta meg a Mórahalom várossá válásának 35. évfordulóját ünneplő rendezvénysorozat részeként. 

– A víz, a homokpadok, a színek, a növények, mindazok a mozgások, amelyeket a természet lágy ölén lehet tapasztalni, a madárvilág és az emberi természet minden jóságra és szépségre való hajlandósága és érzékenysége adja a Homokháti Művésztelep különlegességét. Hiszen itt nemcsak egyfajta elmélyülés és alkotói kiteljesedés zajlik, hanem egy nagyszerű közösségi élet is – mondta a polgármester.

A művésztelepet 2004-ben alapították javarészt szegedi alkotók és az ország különböző tájain élő festők, grafikusok, szobrászok részvételével. Azóta is lelke és motorja Pataki Ferenc Príma-díjas festő- és grafikusművész, aki természetesen részt vett a csütörtöki megnyitón is.

– Ez a kiállítás húsz év lenyomata. Ezalatt több mint harminc művész szerepelt, az általuk felajánlott munkákból sikerült egy olyan anyagot összeállítani, amely önmagáért beszél. A megalakulásunktól kezdve olyan művészeket gyűjtöttünk egybe, akiknek közük van a természethez, tudnak is vele mit kezdeni. Tudniillik van, aki eltéved benne, jobban érzi magát egy zárt műteremben – mondta el Pataki Ferenc, aki kitért arra is, hogy két évtized után is bőven rejt még újdonságokat a nagyszéksós-tói táj. 

– A tájképet is átszűri, átengedi az alkotó a lelkén, a szívén, a gondolatain. Ettől kezdve beszélhetünk művészetről – közölte. 

A kiállításon 31 alkotó műveit tekinthetik meg a látogatók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában