Váratlan vendégek

2 órája

Harci helikopterek landoltak Szegeden

Felpezsdült az élet a reptéren.

Delmagyar.hu

Hat katonai helikopter szállt le a szegedi repülőtéren hétfőn kora délután. Először öt Apache harci helikopter, majd egy Boeing CH-47F Chinook érkezett. Utóbbi egy 310 km/h végsebességre képes szállító helikopter, melyet bár 1962-ben helyeztek forgalomba, még mindig az egyik leggyorsabb helikopter a világon.

katonai helikopter, szegedi repülőtér, harci helikopterek
Csak tankolni szálltak le Szegeden. Fotó: Karnok Csaba

Az amerikai kontingens egyébként Gyula felől jött, ott is sokan hallották a nagy robajjal közlekedő harci járműveket. A flightradaron elérhető információk szerint Románia felől érkeztek, elindultak Békéscsaba felé, de visszafordultak ide. Báló Tamás, a Szegedi Közlekedési Társaság repülési üzletág vezetője lapunknak elmondta, a gépek csak tankolni szálltak le Szegeden, hamarosan továbbállnak. 

Ez egy technikai megálló volt részükről. Tudtuk, hogy jönnek, bejelentkeztek. Nálunk vesznek fel üzemanyagot, ami természetesen bevételt jelent a szegedi repülőtérnek, aztán mennek tovább Ausztria felé 

– tette hozzá.

A tankolás idejére egyébként – ami gépenként 40 percig tartott – lezárták a repülőteret, oda senki nem mehetett be. Az érdeklődés azonban nagy volt: sokan álltak a kerítésen kívül fotózva, videózva. Információink szerint, 5800 liter üzemanyagot töltöttek a hat gépbe, amelyet előre megrendeltek és ki is fizettek. 

helikopter, Szeged, szegedi repülőtér
Katonai helikopterek a szegedi reptéren. Fotó: Dani Zsolt

Jelenleg egyébként Pápán zajlik egy három héten át tartó harcászati oktatóképző gyakorlat. A Többnemzeti Helikopter Kiképző Központ által szervezett nemzetközi helikopteres gyakorlatnak azonban nem voltak részei ezek a gépek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában