Pusztítás

2 órája

Facsemetéket rongáltak meg Óföldeákon

Felháborodtak az óföldeákiak: hiába fogtak össze a napokban egy közös faültetésre, valaki semmibe vette a munkájukat. A hetvenöt facsemete közül valaki kilencet tönkretett, az önkormányzat feljelentést fontolgat.

Szabó Imre

– Ez nagyon szomorú. A falu eddig nem volt ilyen. Gyerekcsínyek néha előfordultak, de az efféle tudatos rongálás nem volt jellemző – mondta a Délmagyarországnak Simonné Sinkó Erika, Óföldeák polgármestere annak kapcsán, hogy kilenc facsemete vált barbár támadás áldozatává a községben.

Facsemete levágott szára Simonné Sinkó Erika óföldeáki polgármester kezében.
Facsemete levágott szára Simonné Sinkó Erika óföldeáki polgármester kezében. Fotó: Óföldeáki önkormányzat

75 facsemete sorsa

Mint beszámoltunk róla, a polgármesteri hivatal két hete arra kérte az óföldeákiakat, ültessenek el a hétvégén együtt 75 darab, a faluba adományként érkezett fiatal fát. A felhívásra kis túlzással a falu apraja-nagyja megmozdult, ásót ragadtak önkormányzati képviselők, még maga a polgármester is. A növényeket a sportparknál, illetve a focipálya mellett helyezték földbe. Éppen a példás összefogás miatt keltett nagy felháborodást, hogy keddre valaki az öt sportparki facsemetéből egyet, a focipályán elültetett hetvenből pedig nyolcat tönkretett. Simonné azt mondta, nyilvánvaló, hogy előzetesen eltervezett kártételről van szó, hiszen a fák vékony szárait nem kettétörték, hanem késsel vagy bicskával vágták el – a legtöbbet a védőháló pereménél.

A tettes lapít

Az önkormányzat közösségi oldalán az esetet fotókkal dokumentálták, amikhez felhívást is mellékeltek. Arra kérik a falu lakóit, szóljanak, ha van bármilyen információjuk a történtekről – a tettest pedig arra, jelentkezzen, különben feljelentés lesz az ügy vége. Úgy tudjuk, egyelőre senki nem élt a lehetőséggel. A területre egyébként térfigyelő kamera nem néz, a helyi polgárőröket azonban felkérték, próbáljanak meg utána járni, ki lehetett az elkövető.

Csak azért is fásítanak

A polgármester azt mondta, bíznak benne, hogy a fák a csonkítás ellenére kihajtanak tavasszal. Ha nem, pótolják őket. Úgy fogalmazott, nem az anyagi kár nagy, hanem az erkölcsi.

– Az eset természetesen nem szegte kedvünket – tette hozzá. – Ragaszkodunk a természet szeretetéhez, és folytatni fogjuk a falu fásítását. Reméljük, végül a rongáló fogja feladni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában