Szerződés

2 órája

Közös hivatalt váltana Ambrózfalva

Ambrózfalva azt tervezi, hogy ez év végén kilép a Csanádalberti székhelyű, Nagyérrel és Pitvarossal közös önkormányzati hivatalból és január elsejétől Makóval kötnek erre szerződést. Nagy Szabolcs polgármester elmondta, a váltásra most van lehetőség, a ciklus további részében már nem lesz.

Kovács Erika

Ambrózfalva új vezetése úgy látja, ha egy nagyobb településsel tartoznak közös hivatalba, annak több előnye van. Nagy Szabolcs leszögezte, az új közös hivatal nem kerül majd többe a falunak, mint a jelenlegi. 

Nagy Szabolcs, Ambrózfalva
Nagy Szabolcs elmondta, ha közös hivatalt váltanak, utána is jó kapcsolatra törekszenek Csanádalbertivel, Nagyérrel és Pitvarossal. Fotó: Kovács Erika

Nagy Szabolcs: A 4 település között érdekellentét van

– Egyeztettünk a képviselő-testülettel a közös hivatal kérdésében. A javaslatom az, hogy a négy település közötti szerződést bontsuk fel és kössünk egy újat a következő ciklusra Makóval. Amit a közös hivatal váltástól várnék, az a részben sokkal hatékonyabb ügyintézés. Ha az elmúlt 10 évet nézzük, úgy gondolom, látja a lakosság is, hogy a mikrotérséggel közös hivatalból nem tudott profitálni, miközben a másik három település fejlődött. Mi vagyunk az egyetlen település a négy közül, amelynek ez nem sikerült – mondta Nagy Szabolcs, Ambrózfalva új polgármestere a hét elején megtartott lakossági fórumon. Úgy látja, ez lehetett részben a településvezetés hibája is, de nem 100 százalékban.

– A mostani közös hivatalunkkal nekem az a legnagyobb problémám, hogy a 4 település között érdekellentét van, már csak a hasonló méretünkből adódóan is, ami nekünk eddig versenyhátrányt jelentett. Érthető módon mindenki igyekszik küzdeni a fejlesztési forrásokért. A hivatal székhelye nem nálunk van, én pedig nem szeretném, hogy a másik három település belelásson a pénzügyeinkbe, vagy a fejlesztési terveinkbe. A makói hivatal jobban megengedheti magának, hogy olyan szakembereket is alkalmazzon, amelyekre a kisebb településeknek nincs lehetőségük. Itt nem az ügyintézésre gondolok, mert a jelenlegi közös hivatalban amit kell, azt meg tudunk oldani, de például műszaki területtel vagy pályázatírással foglalkozó szakembereink nincsenek – emelte ki Nagy Szabolcs.

A polgármester kérése, ne higgyenek a szóbeszédeknek!

A polgármester arról is beszélt, hogy már vannak olyan kívülről jövő szóbeszédek, hogy Ambrózfalvának Makó a "gatyáját és a zokniját is elviszi".

– Erről nincs szó. A tárgyalások még folyamatban vannak Makóval, de már most kijelenthető, hogy nem kerül majd több pénzünkbe, ha Makóhoz tartozunk a közös hivatallal, mint amennyit jelenleg fizetünk, sőt lehet, hogy még olcsóbban is kijövünk – fogalmazott Nagy Szabolcs. A polgármester hangsúlyozta, a hivatalváltás nem jelent a lakosságnak változást. Továbbra is helyben lehet azokat az ügyeket intézni, amelyeket eddig, sőt, lesz még egy plusz ügyintéző is.

Továbbra is jó kapcsolatra törekszenek a mikrotérség településeivel

A négy településsel közös szociális és az óvodatársulásból Ambrózfalva nem lép ki. Továbbra is jó kapcsolatra törekszenek majd Csanádalbertivel, Nagyérrel és Pitvarossal, szívesen részt vesznek közös programokban vagy pályázatokban.

Mártély is váltást tervez januártól a közös hivatalban. Míg azonban Ambrózfalva úgy érzi, hogy egy nagyobb településhez kapcsolódva jobban járnának, például a szélesebb körű szakembergárdával, Mártély egy megyei jogú város, Hódmezővásárhely helyett inkább egy nagyjából hasonló méretű településsel lép közös hivatalba. Ambrus István, Mártély polgármestere elmondta, a települések hasonló méretéből adódóan jobban átérzik egymás helyzetét. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában