Spórolni akarnak

6 órája

Lakat kerülhet az Emlékpontra

Energiatakarékosságra hivatkozva zárná be télire Hódmezővásárhely önkormányzata a Tornyai János Múzeum két telephelyét, az Emlékpontot és a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyet. November 1-től a jövő év március 31-ig ezt a két épületet nem lehet látogatni. Márki-Zay Péter bejelentette, a zenekari próbatermet viszont megnyitják, úgy is, hogy még mindig visszhangzik.

Kovács Erika

Az elmúlt két évhez hasonlóan idén sem lehet majd télen az Emlékpont és a zsinagóga udvarán lévő Magyar Tragédia 1944 kiállításait megtekinteni. Erről dönthet kedden a Márki-Zay Péter vezette közgyűlés.

Márki-Zay Péter, Emlékpont
Ha a Márki-Zay Péter vezette önkormányzat kedden úgy dönt, november 1-jétől ismét bezárják tavaszig az Emlékpontot. Fotó: Karnok Csaba

A dolgozókat elköltöztetik

Az előterjesztésben Márki-Zay Péter energiamegtakarítással indokolta a javaslatot. Ha a közgyűlés megszavazza, november 1-től március 31-ig ezt a két épületet nem lehet majd látogatni. Az előterjesztés szerint az ott dolgozókat „egyéb, költséghatékonyabban működtethető ingatlanokba” költöztetik.

Miközben két kiállítóhelyet bezárnak, a városvezetés új favoritja éppen megnyitja kapuit. Az önkormányzat idén felújított, nemrégiben elkészült, a városháza pincéjében kialakított zenekari próbaterme a jövő héten szombaton nyitja meg kapuit egy színházi előadással.

Visszhangzik a terem

Nincs hír arról, hogy ezen a helyen is spórolni kívánna az önkormányzat, pedig a próbaterem sem kicsi. Az alapterülete 370 négyzetméter, és 144 fő befogadására alkalmas. A fűtése elektromos, csakúgy, mint az ablakok nyitása, a világítást pedig szabályozni lehet. A beruházás költségei csaknem százmillió forintra rúgtak, amit még további, várhatóan jelentős költségek terhelnek, hiszen bár zenekari próbateremnek készült, arra csak az elkészülte után jöttek rá, hogy a pince úgy visszhangzik, mint Tihany.

Az akusztikán javítani kell

A Szabó Magda Kamaraszínház 2024/25-ös évadának első előadása október 26-án, szombaton látható. A Férfi című színházi est szereplői a vásárhelyi születésű Détár Enikő és Sztárek Andrea. Szombaton majd kiderül, hogy a zenekari próbaterem és kamaraszínházi terem visszhangzása mennyire lesz zavaró. Márki-Zay Péter polgármester a vasárnap esti élő bejelentkezésében azt mondta, az akusztikát még mindig nem oldották meg.

– Ezért nem zenei produkcióval nyitunk, hanem színházival. A berendezés még tompít a visszhangon. Folyamatban van a megoldás, de azt gondoltuk, hogy nem várunk már tovább a nyitással – jelentette be Márki-Zay Péter. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában