Érdeklődő gyerekek

6 órája

Pályaválasztási délutánt szervezett az ipartestület – galériával, videóval

Ebben a tanévben harmadik alkalommal szervezte meg a Sándorfalvi Ipartestület a pályaválasztási délutánt a Pallavicini Sándor Általános Iskolában. Három nyolcadikos osztály töltötte meg a tornacsarnokot, ahol iskolák mellett helyi cégek, vállalkozások mutatkoztak be.

Arany T. János

Céltudatos és magabiztos fiatalok a sándorfalvi Pallavicini Sándor Általános Iskola 8. c osztályosai. Legalábbis azok a fiúk, akik lelkesen vállalták, hogy nyilatkoznak pályaválasztás ügyében lapunknak Frank Máté vezetésével. A fiatalok egymás után sorolták, ki, hova megy továbbtanulni. Máté például családi indíttatásból a Csonkába megy autószerelőnek, ami nem volt nehéz döntés számára. Akkor mégis mire volt jó számukra a hétfői pályaválasztási délután? Azt mondták, ha még van kérdésük, ilyenkor fel tudják tenni a középiskolák képviselőinek. 

pályaválasztási délután, ipartestület, Sándorfalva
Szakmákkal, vállalkozásokkal ismerkedtek. Idén is nagy sikere volt a Sándorfalvi Ipartestület által szervezett pályaválasztási délutánnak a Pallavicini Sándor Általános Iskolában. Fotó: Török János

Pályaválasztási délután a tornacsarnokban

Hétfőn ismét pályaválasztási délutánt rendezett a Pallavicini Sándor Általános Iskolában  a Sándorfalvi Ipartestület. Jó és népszerű a kezdeményezés. Más szemszögből közelítik meg a pályaválasztást és helyi vállalkozókkal is megismerkedhetnek a gyerekek. Az idei már a harmadik alkalom – mondta Czibuláné Arany Szabó Ágnes, az iskola igazgatója. A gyerekeket Jenei Csaba, az ipartestület elnöke köszöntötte.

Az elnök személyes példája

– Az elkövetkezendő egy-két órában igyekszünk interaktív, szórakoztató programokkal bemutatni az általunk képviselt szakmákat. A jelenlévő szakemberek mindegyikét jól ismerem, tudom, hogy munkájukat nagy odaadással és precizitással végzik, a mai napra sokat készültek. A vállalkozók mellett iskolák is csatlakoztak a mai programunkhoz, így egyszerre nézhetitek meg a szakmákat a gyakorlatban, és annak is utánajárhattok, melyik iskolában, milyen foglalkozásokat lehet megtanulni – mondta, majd egy személyes példán keresztül mutatta meg, mennyire fontos lehet egy szakmával való megismerkedés. 

– Én azért lettem fűtésszerelő, mert nyolcadikos koromban épp szerelték nálunk otthon a fűtést, és megtetszett, amit csináltak – tette hozzá.

 Álltak rendelkezésre

Az elnök beszéde után a kiállítók egyenként röviden bemutatkoztak. A helyi vállalkozók mellett a Szegedi Szakképzési Centrum több intézménye képviseltette magát az eseményen, köztük egyetlen nem szegediként a mórahalmi Tóth János szakképző iskola. Népszerű volt a standjuk, mert VR-szemüveget, drónt, robotokat és digitális Rubik-kockát is ki lehetett náluk próbálni. A szakács szakmát és a szakács tanulókat Pápai Péter szakoktató mellett a kilencedikes Rind Áron képviselte, aki fiatalkora ellenére nem kezdő a szakmában. Szülővárosában, Bácskatopolyán BBQ fesztiválon első helyen végzett. A többi iskola képviselői és a helyi vállalkozók is készségesen álltak a gyerekek rendelkezésére. 

 

Közéleti közösség

A Sándorfalvi Ipartestület célja egy olyan közéleti közösség építése ahol, a fejlődni kívánó vállalkozások érdekei az elsők. Már 1904-ben próbálkoztak az iparosok és a kereskedők szervezetet létrehozni érdekeiket képviseltetve, de ez igen rövid életű volt. 1907-től kezdődően kezdte meg működését a Sándorfalvi Iparosok Köre, mely a felnőtt iparosságot fogta össze. Tagnyilvántartó könyvük legrégebbi bejegyzése szerint Siska Antal villanyszerelő kisiparos 1951. március 19-ei dátummal kapott iparigazolványt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában