Tiszta lappal

Majzik Attila

​Az október beköszöntével a lányok divatos kabátra cserélik a miniszoknyát, a túróruditól kezdve a lókolbászig mindent sütőtökös ízben árulnak az üzletekben, a városházákon pedig új képviselő-testületek tetszik le az esküt, hogy minden tehetségükkel a polgárok javát szolgálják majd.

képviselő-testület, közgyűlés, új önkormányzat, alakuló ülés, Szeged, városháza
20230428 Szeged Városháza   Közgyűlés Fotó: Török János  TJ  Délmagyarország  DM
Fotó: Török János

​Az említett őszi események közül nyilván utóbbi lesz a legnagyobb hatással a mindennapjainkra.

​Persze bőven vannak olyan városok, ahol a „nyertes csapaton ne változtass" elvén nem variáltak túl sokat a választók, máshol meg a kihívók szerény kínálata miatt maradt az előző garnitúra, néhol viszont jópár újdonsült fenék koptatja majd októbertől a tanácstermek padjait.

​Akárhogy is, hamarosan új ciklus kezdődik, a polgármestereknek és a képviselőknek öt évük lesz – akármilyen elcsépelten is hangzik – megszolgálni a választók bizalmát. Mert jobb esetben erről, a szolgálatról kellene szólnia a képviselői munkának, nem mondjuk a bizottsági helyek haveri alapon osztogatásáról vagy a közel került húsosfazék megdézsmálásáról.

​Nyilván ezek csak légből kapott példák, a valósággal történő bárminemű egyezés csak a véletlen műve lehet. Ezért is szavazom meg a bizalmat a fővárosi közgyűléstől kezdve a kövegyi falugyűlés tagjaiig bezárólag mindenkinek. Elvégre kijár, hogy tiszta lappal induljanak. Nyilván lesznek komplikált helyzetek, nézeteltérések vagy akár komolyabb összezördülések is a tanácstermekben, de – lehet, naivan – mégis abban reménykedem, hogy a régi-új testületek a falvaik, városaik érdekét tartják majd szem előtt.

​Én tehát örök optimistaként bízom abban, hogy minden októberben felálló új városvezetés tényleg rászolgál majd az emberek bizalmára és legjobb képességeik szerint dolgoznak majd a településükért.