Megvette az önkormányzat az egykori pénzintézet épületét, még alkudott is rá

2024.09.14. 14:00

Vendéglátóhely lesz a zákányszéki Takarékból

Megvásárolta az önkormányzat és vendéglátóhelyet alakít ki a volt zákányszéki Takarékszövetkezet épületében.

Arany T. János

Fotó: Karnok Csaba

A személyes érintettség miatt rosszul esett, amikor bezárták mindenféle értesítés nélkül. És hát onnantól kezdve egyfajta elvárásként jelent meg a településen az, hogy ezt nem lehet Zákányszék tulajdonából kiengedni. Tehát kutya kötelessége az önkormányzatnak ezt az épületet megvásárolni, és aztán valamilyen módon hasznosítani – mondta Matuszka Antal, Zákányszék polgármestere az önkormányzat melletti ingatlanról, amiben korábban a Takarékbank működött. Az épület építésekor, 1983-ban a polgármester volt az építésvezető, felesége pedig pénztárosként dolgozott ott, ezért mint mondta, duplán rosszul esett neki a pénzintézet megszüntetése.

takarék
Megvette az önkormányzat és vendéglátóhely lesz a volt zákányszéki Takarékból. Fotó: Karnok Csaba

Féléves egyeztetés után Matuszka Budapesten aláírta az adásvételi szerződést, átutalták a vételárat és mire ez a cikk megjelenik, már a birtokbavétel is megtörtént. Az adásvétel szigorúan piaci alapon zajlott. 

Úgy nyilatkoztak az MBH Bank részéről, hogy elsődleges céljuk az, hogy az önkormányzatok tulajdonába kerüljön. És mivel nem lakóépületről van szó, ezért egy kicsit nyomottabb áron szándékoztak ezt értékesíteni. Az indulási ár közel 20 millió forint volt, 16 és fél millióban maradtunk a végén – avatott be a részletekbe a polgármester.

Az épület jövőjéről így nyilatkozott Matuszka Antal: – A településen a vendéglátás helyzete egy kicsit siralmas. Értem ezalatt a szálláshelyeket, vendéglátóhelyeket, éttermeket. Az a célja a képviselő-testületnek, a jelenleginek is, és remélem az újnak is ez lesz, hogy egy pizzériát, fagyizó-süteményező helyet alakítson itt ki. Az alkoholmentesség szempont, mert nem szeretnénk kocsmát csinálni az épületből, pláne úgy, hogy az önkormányzat szomszédságában van. Már tárgyaltam vállalkozásokkal, és hál' Istennek van helyi potenciális jelentkező – mondta a polgármester.

A pénzintézettel hasonlóan járt bordányi önkormányzat már öt évvel ezelőtt, 2019-ben megvette a takarék elárvult épületét, majd egy vállalkozó Enni-Kék pizzéria & cukrászda néven nyitott benne azóta is működő vendéglátóhelyet. Idén május végén pedig a nagymágocsi önkormányzat vásárolta meg a takarékszövetkezet üresen álló épületét, mert oda szeretné költöztetni a jelenleg egy régi, sokkal rosszabb körülmények között üzemelő gyógyszertárat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában