A vásárhelyi polgármester 17 milliós óvodai fejlesztéssel büszkélkedik

2024.09.06. 07:00

Márki-Zay Péterék tavaly 460 milliós iskolai energetikai fejlesztési pályázati pénzt dobtak vissza

Vásárhely önkormányzata 16,6 millió forintos fűtéskorszerűsítést hajtott végre a város óvodáiban. A jó hírt Márki-Zay Péter jelentette be. Egy, az átforrósodott tantermekről szóló cikk kapcsán pedig azt írta, hogy minden óvodai és bölcsődei csoportszobába klímát szereltek. Arról nem emlékezett meg viszont a polgármester, hogy tavaly 460 millió forint pályázati pénzt adtak vissza, amit még az előző, fideszes városvezetés nyert 3 vásárhelyi iskola energetikai felújítására.

Kovács Erika

Tavaly ezzel a molinóval tiltakozott a Fidesz, hogy Márki-Zay Péterék visszaadták a 3 iskola energetikai fejlesztési pénzét, közel fél milliárd forintot. Archív Fotó: Kovács Erika

Vásárhelyen gyereknek lenni jó! Tegnap délelőtt lefotóztam a Malom utcai óvodában azt a játékot, ami a gyerekkoromra emlékeztetett. Ezen a játszóelemen kívül minden más megújult a több mint 100 éves épületben, és nem csak ebben az óvodában, hanem 7 óvodaépületben. Idén nyáron már befejeződött a 16,6 millió forintos fűtéskorszerűsítés és egyéb apróbb munkálatok, és folyamatban van a mintegy 9 millió forintos tornaszoba kialakítása a Pálffy utcai óvodában 

– osztotta meg Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere közösségi oldalán pár napja a jó hírt.

Márki-Zay Péter: Abból a pénzből, amit mi nem lopunk el

Pár nappal később visszatért az óvodafelújításokra, akkor ezt írta: „A klímaváltozás és az egyre melegebb nyarak miatt Hódmezővásárhelyen minden bölcsődei és óvodai csoportszobába klímát szereltettünk – abból a pénzből, amit mi nem lopunk el” – szúrta oda a végén. A posztjához mellékelte a Heti Világgazdaság egyik cikkét, amelynek címe: Szellőztessenek hajnalban, vagy rövidítsék az órákat – javasolja az iskoláknak az államtitkár az extrém hőség ellen.

Márki-Zay Péter arról nem írt, hogy Vásárhelyen milyen jó lett volna, ha az önkormányzati tulajdonú iskolaépületekben is végre lehetett volna hajtani az energetikai korszerűsítést.

Fidesz helyi szervezete: Vásárhely szabadon visszafejlődik!

Egy évvel ezelőtt „Ezt az iskolát Márki-Zay miatt nem újítják fel! Vásárhely szabadon visszafejlődik!” – szövegű molinók, plakátok kerültek ki a Nádor utcai, a Szent István utcai és a Klauzál utcai iskolák környezetében, a tiltakozóakciót a helyi Fidesz, civilek és helyi lakosok kezdeményezték.

Még a korábbi, fideszes városvezetés ugyanis 460 millió forint pályázati forrást nyert a Klauzál, Nádor, és Szent István utcai iskolák energetikai fejlesztésére. A Márki-Zay Péter vezette város négyszer írt ki közbeszerzést, mind a 4 sikertelen lett, ezért úgy döntöttek, hogy visszafizetik a 460 milliót, a fejlesztést pedig nem valósítják meg. 

Szégyenteljesnek tartották a pályázati forrás visszaadását

Benkő Zsolt önkormányzati képviselő tavaly egy sajtótájékoztatón elmondta, bár tehette volna a város, nem foglalkozott a 3 iskola nyertes pályázatával. Azt, hogy visszaadták a pályázati forrást, szégyenteljes dolognak nevezte.

A város, bár megtehette volna, nem igazán foglalkozott ezzel a beruházással, ami évről-évre drágább lett. A kormány 170 milliót ítélt meg plusz forrásként, de továbbra sem történt semmi. Márki-Zay Péternek lett volna lehetősége, hogy városi önerővel is kiegészítse az összeget, de ő csak szavakban áll ki Hódmezővásárhely oktatási fejlesztése mellett 

– mondta akkor az önkormányzati képviselő és példaként említette, hogy a 400 milliós kempingfejlesztésre, a Szent Antal utca 100 milliós felújítására bezzeg volt pénze a városnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában