Felhánytorgatják, hogy a normatíván felül mennyi pénzt fordít az intézményre a város az adófizetők pénzéből

2024.09.16. 06:55

Márki-Zay Péter önkormányzata brutálisan emelné az idősotthoni díjakat

Hatalmas érvágás lesz a vásárhelyi idősotthon lakóinak, ha a közgyűlés elfogadja a keddi ülésén a tervezett áremeléseket. Márki-Zay Péter önkormányzata az idősek otthonában 4800-ról napi 5700 forintra emelné az ellátás díját, ami egy 31 napos hónapban 148 800 helyett 176 700 forint lenne.

Kovács Erika

A Kovács-Küry Időskorúak Otthona lakói napi 5700 forintot fizetnek majd az ellátásért, ha a közgyűlési többség igennel szavaz az előterjesztésre. Fotó: Kovács-Küry Időskorúak Otthona Facebook-oldala

Ilyen lehet a Márki-Zay Péter polgármester által sokat emlegetett „lehajló szeretet”?

Az idősotthonok lakóira nem jellemző a luxusnyugdíj

– Még a visszafogott áremelés után is évi százezrekkel járulnak hozzá a vásárhelyi adófizetők az intézmény minden egyes lakójának költségeihez, az állami normatíván felül – áll a megalázó magyarázatban, amit az önkormányzat, a szerző nevét nem közölve, a gyorshír szolgálaton írt. 

Ez azért is álságos, hiszen az idősotthonokba a legelesettebb polgárok kerülnek, akik már nem tudnak magukról gondoskodni, vagy akiket a családjuk, az idős hozzátartozó egészségi állapota miatt már nem tud ellátni. Az idősotthonok lakóira nem jellemző a luxusnyugdíj. A társadalom elvárható felelőssége az idősekről való gondoskodás. 

Ezért sem szabadna felhánytorgatni, hogy a normatíván felül mennyi pénzt fordít egy önkormányzat az idősotthonra.

Márki-Zay Péter: A nyugdíjak 8 év alatt 90 %-kal nőttek

– A Kovács-Küry Időskorúak Otthonában 18,7 %-os emelésről, azaz 5700 forintos napi ellátási díjról döntenek majd a képviselők. Ebben az intézményben 2016 óta 30 %-kal emelkedett a térítési díj, a nyugdíjak ezzel szemben 8 év alatt 90 %-kal nőttek – áll a brutális áremelés magyarázatában, amihez még hozzátették, az idősek idén porcelán étkészletet és fém evőeszközöket is kaptak és klimatizálták az ebédlőt és irodákat, utóbbiakat a dolgozók.

Egy 31 napos hónapban 176 700 forintot kell majd fizetniük

A tervezett emelés után egy 31 napos hónapban 176 700 forintot kell majd az időseknek fizetniük, ha a közgyűlés a ciklus utolsó rendes ülésén elfogadja az előterjesztést. A lakóknak egyébként a nyugdíjukból még gyógyszereket, sokaknak például fájdalomcsillapító kenőcsöket, másoknak pelenkát is kell finanszírozniuk, beszerezni a tisztálkodási szereket, néhány havonta fodrászt, pedikűrös szolgáltatást igénybe venni és nem említettünk egy-két színes újságot, esetleg csokit vagy üdítőt, olykor egy szelet süteményt, ami miért ne járna az ottani időseknek... 

Az is köztudott, hogy a közétkeztetési szolgáltatás kiszervezése óta az étel minősége is olyan, amilyen. Nem minden idősnek van hozzátartozója, aki pótolni tudná a költségeket.

Kérdés, telik-e majd bármire az emelés után a nyugdíjból, és egyáltalán a nyugdíj elég lesz-e az emelés utáni összegre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában