Helyi közélet

2024.09.01. 13:51

Kutyabemutató és íjászat is volt a Térvári Búcsún – GALÉRIA

Idén is megrendezték a búcsút a Tiszaszigethez tartozó Térváron vasárnap. A körülbelül száz lakosú településrész kápolnájánál idén is volt agárfuttatás és magyar kutyafajták bemutatója, és természetesen az ebéd sem maradhatott el.

Suki Zoltán

Voltak magyar agarak is, és még számtalan fajtát is bemutattak. Fotó: Török János

– Már húsz éve rendezzük meg a Térvári búcsút, ami először egy bográcsozásnak indult, majd fokozatosan fejlődött – mondta lapunknak Tiszasziget polgármestere, ugyanis a nagyjából száz lakosú településrész Tiszasziget része. Ferenczi Ferenc a kezdetekről azt is elárulta, hogy ahogy telt az idő, már felállítottak egy rendezvénysátrat is, és misét is tartottak, de az igazán nagy lökést az adta meg a rendezvénynek, hogy átadták, majd felszentelték a kápolnát

Fotó: Török János

Onnantól kezdve csupa tartalmas programot biztosítunk. Idén például hatvan agárral tartottak bemutatót, plusz fellépett a Kankalin Néptáncegyüttes, és természetesen volt szentmise és íjászbemutató is 

– mondta még a polgármester.

Megtudtuk azt is, hogy a szomszédos Újszentivánról is érkeztek, sőt, volt olyan, aki Kanadából jött. Idén a programok fél 10-kor kezdődtek, íjászbemutatóval és a már említett agarakkal, és más magyar kutyafajtával. 

Drótos, és rövid szőrű vizslák is láthatóak voltak itt, az utóbbiakat szerintem mindenki ismeri 

– mondta a Térvári Búcsún vasárnap Kecskés Zsófia. A vizslákról megtudhattuk tőle, hogy figyelmesek, nagyon ügyesen keresnek, és a gazdájuk bármikor számíthat rájuk. A kutyabemutatón és futtatáson voltak magyar agarak is, és még számtalan fajtát is bemutattak.

Térváron kalákában készült a kápolna, legtöbben önkéntes munkájukat ajánlották föl az építéshez. Más végezte a bádogozást, a belső burkolásokat, más a villanyszerelést és a nemes vakolat felhordását. Az építésből a térváriak mellett Tiszasziget és Újszentiván lakói is kivették a részüket. A helyiek Térvár újkori történelmének egyik legfontosabb mérföldkövének tekintik a kápolna megépültét, amelyet 2020. szeptember 6-án Kondé Lajos, a Szeged-Csanádi Egyházmegye pasztorális helynöke szentelt fel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában