Szegedi hírek

2024.08.29. 20:29

Öt érmet szereztek a magyar diákok a Közép-európai Matematikai Olimpián - GALÉRIA

Egyéniben négy bronz- és egy aranyérmet szereztek a magyar diákok, a csapatversenyben pedig az ötödik helyen végeztek a Közép-európai Matematikai Olimpián, amely a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetében zajlott. A díjkiosztó ünnepséget csütörtökön tartották a Városházán.

Koós Kata

Vasárnap kezdődött a Közép-európai Matematikai Olimpia (MEMO), amelynek második alkalommal adott otthont Magyarország. Megrendezését a Bolyai János Matematikai Társulat és az SZTE Bolyai Intézet közösen vállalta. Tíz országból – Ausztriából, Csehországból, Horvátországból, Lengyelországból, Litvániából, Németországból, Szlovákiából, Szlovéniából, Svájcból és persze Magyarországról – érkeztek Szegedre a hatfős, középiskolásokból álló csapatok, hogy két fordulóban versengjenek az érmekért. 

A csapatversenyben az ötödik helyen végzett a magyar diákcsapat.
A csapatversenyben az ötödik helyen végzett a magyar diákcsapat. Fotó: Gémes Sándor 

A versenyfeladatok az algebra, a kombinatorika, a geometria és a számelmélet területét érintették. Az első versenynapon a diákok egyénileg versenyeztek, a második napon pedig csapatban. A Keresztély Zsófia (budapesti Szent István Gimnázium), Vigh Zalán (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimázium), Molnár István Ádám, Kovács Benedek Noel, Prohászka Bulcsú és Holló Martin (budapesti Fazekas Mihály Gimnázium) alkotta magyar csapat egyéniben négy bronzérmet és egy aranyat szerzett, a csapatversenyben pedig az ötödik helyen végzett. A negyedikek a szlovákok, a bronzérmesek a svájci diákok lettek. Ezüstéremmel Németország, aranyéremmel pedig Lengyelország csapata térhet haza. 

A versenyzők a Szegeden töltött napok során megismerkedhettek a város nevezetességeivel, kirándulásokon és játékos közösségi programokon is részt vehettek. Ellátogattak például a Szegedi Vadasparkba, fürödtek a Tiszában, sárkányhajózhattak, de még a falmászást is kipróbálhatták. 

A versenyzők 9-12. évfolyamos diákok voltak. Kosztolányi József, az SZTE Bolyai Intézet egyetemi docense, Rátz Tanár Úr életműdíjas matematikatanár lapunknak elmondta, a matematika területén nem igazán lényeges a versenyzők közötti korkülönbség. 

– A matematikai tehetség nagyon korán kiderül. Már alsótagozatban lehet látni, ha egy gyerek elevenebb eszű, mint a többi. Vannak közöttük, akik az iskolai tananyagon túlmenően foglalkoznak matematikával, olvasnak és kérdeznek. Tehát, egy kilencedikes diák, ha nagyon elszánt, lényegesen többet tudhat matematikából, mint egy emelt szintű érettségiző. Ez egy belső tűz – mondta el. Kitért arra is, hogy Rózsa Gábor, a Belügyminisztérium osztályvezetője közbenjárásának köszönhetően a MEMO megrendezéséhez szükséges forrást a Kulturális és Innovációs Minisztérium biztosította a Bolyai Intézet számára. 

Kosztolányi József azt is elmondta, hogy számított arra, hogy a magyar diákok jó eredménnyel szerepelnek az olimpián. 

– A jóval több ország részvételével zajló Nemzetközi Matematikai Diákolimpián hazánk az összes ország között a nyolcadik helyen végzett. Ez óriási eredmény. Nálunk a tehetséggondozás, a csúcsképzés nagyon jó, hazánkban nagy hagyománya van – fűzte hozzá. 

A 12. osztályt kezdő Keresztély Zsófia aranyéremmel zárta a versenyt egyéniben. Ő volt az, aki minden feladatot hibátlanul oldott meg.  

– Szeretek problémákat megoldani, gondolkodni, a matematika jó időtöltés nekem. Mint másoknak a sudoku. Ez a verseny közepesen volt nehéz, a csapatverseny volt a nehezebb. Úgy gondoltam, hogy biztosan vesztek néhány pontot egyéniben, arra nem számítottam, hogy hibátlan lesz. Nagyon örülök az aranynak – mondta el lapunknak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában