Helyi kultúra

2024.09.14. 10:30

Öt éve olasz szökőkút van Kisteleken

Imre Péter Géza

Öt esztendeje az olasz, calabriai testvérváros, Gerace jóvoltából szép, antik szökőkút díszíti a kisteleki Szent István teret, amit a település várossá válásának 30. évfordulóján adtak át. Vagyis idén 35. éve város Kistelek. A krónikából kiderül, hogy a búcsú és aratóünnep programsorozatának részeként Sandor Habsburg-Lothringen osztrák főherceg, Farkas Sándor országgyűlési képviselő és Nagy Sándor polgármester avatta fel, adta át a kistelekieknek. A szökőkút azóta a tér meghatározó, impozáns eleme, egységet alkotva a környező modern stílusú épületekkel, a közeli hatalmas fával és a város védőszentjének, Szent István királynak a szobrával.

A festői szépségű archaizáló olasz szökőkút, háttérben a modern épületekkel. Fotó: Imre Péter
A festői szépségű archaizáló olasz szökőkút, háttérben a modern épületekkel. Fotó: Imre Péter

A szökőkút római mésztufából készült, és egy római nemesi családtól származik. A szökőkút a família otthonában állt Róma tartománybeli villájukban. A 19. és a 20. század fordulóján készülhetett a végletekig kifinomultan kidolgozva, vélhetően egy akkoriban felkapott szobrász alkotásaként, ügyességét dicsérve. Kiváló állapotban maradt meg. A három hölgyet, dámát, akiket egyetlen márványblokkból faragott ki, valószínűleg a három grácia ihlette. A művész hozzáadta még a virágkoszorút és egy csokor búzát a bőség és a jólét jeleként.

Mióta a kisteleki járás eseményeiről tudósítok – lassan annak is 5 éve –, számos alkalommal jártam a főtéren, álltam ott és csodáltam meg – főleg nyáron, amikor működik. Mindig megnyugtatott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában