Szegedi hírek

2024.09.12. 16:00

Ismét Szegedre jön Karikó Katalin

Suki Zoltán

Fotó: Gémes Sándor

Nagy öröm, hogy Szegeden rendezik meg Novo Nordisk Alapítvány támogatásával az mRNS konferenciát, ami november 7-én lesz a Szegedi Tudományegyetemen 

– mondta a Nobel-díjas Karikó Katalin, aki online jelentkezett be csütörtökön a konferenciát bemutató sajtótájékoztatón.

Karikó Katalin
A világ élvonalából érkeznek kutatók a konferenciára. Fotó: Gémes Sándor

A kutatóprofesszor azt is elmondta, hogy azért került Szegedre a konferencia, mert már egy ideje a díjazottak anyaintézményeiben rendeznek hasonlókat, ami korábban nem így volt, hiszen Dániában tartották azokat, a Novo Nordisk-díj szülőhazájában. 

A szegedi mRNS konferencia a kivételes lehetőségeket biztosító hírvivő molekulával kapcsolatos aktuális tudományos eredményekre fókuszál.

A különleges molekula, az mRNS az orvosi technológia ígéretes eszközévé vált napjainkra. Ez az a molekula, amely az információt a DNS-től a sejtjeink fehérjeszintézis-gyárába szállítja, és utasítja, hogy mit kell előállítania. A más tudósok eredményeire is támaszkodó Karikó Katalin és Drew Weissman fejlesztései egy új építőelem beemelésével javították a „hírvivő RNS” teljesítményét. Munkájuk – több kutató, köztük a németországi BioNTech céget alapító, Uğur Şahin és Özlem Türeci közreműködésével – a vakcinák kifejlesztésében tetőződött.

Karikó Katalin
Fotó: Gémes Sándor

Emlékezetes, hogy 2019 végére a klinikai vizsgálatok is igazolták, hogy a lipidekbe csomagolt módosított mRNS-t tartalmazó nanorészecskék hatékony oltóanyagot jelentenek többféle vírusos betegség ellen. Ez a technológia lett az alapja a Covid-19 elleni modern vakcináknak, amelyek milliók életét mentették meg, és hozzájárultak az új típusú koronavírus okozta világjárvány megfékezéséhez.

Karikó Katalin
Fotó: Gémes Sándor

A konferencián előadást tart Karikó Katalin, valamint Nobel-díjas amerikai kutatótársa, Drew Weissman, továbbá volt németországi munkahelye, a BioNTech vezérigazgatója, Uğur Şahin is. Rajtuk kívül további 13 vezető mRNS-kutató érkezik Szegedre Nagy-Britanniából, az Amerikai Egyesült Államokból, Franciaországból, Belgiumból, Svédországból, Lengyelországból, Svájcból és magyarországi egyetemekről. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában