A meleget jól bírja, hiszen Afrikában telel

2024.08.21. 14:47

Locsolónál hűsölt a csengelei gólya

Arany T. János

Fotóriporter kollégánk csodálkozott rá erre a gólyára Csengelén, amikor jövet-menet egy óra elteltével is ugyanott látta a madarat, ahol korábban.

Gólya élvezi a vizet Csengelén. Fotó: Török János
Gólya élvezi a vizet Csengelén. Fotó: Török János
 

Szemlátomást élvezte a vizet és a vizes környezete, ami nem csoda, mert a gólya gázlómadár, azaz ragadozó életmódot folytat, és táplálékát általában vízben gázolva szerzik meg. Hogy a csengelei madár milyen táplálékot talált az út mentén, azt nem tudjuk, de azt igen, hogy a hőség biztosan nem zavarja, hiszen a teleket Afrikában tölti. 

A műholdas követések révén a madártani szakemberek szerint többségük hagyományos módon Afrika középső régiójában, elsősorban Csádban és Szudánban telel, de néhány példány a Dél-Afrikai Köztársaságig is elrepül. Ott pedig igen meleg van. Csádban például decemberben gyakoriak a hőhullámok és az átlaghőmérséklet 36 Celsius feletti. Az már majdnem olyan meleg, mint most Csengelén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában