Szegedi hírek

2024.08.29. 15:11

Báthorynak hívják jövő héttől az egykori Ságvári gimnáziumot

Delmagyar.hu

Archív Fotó: Frank Yvette

Új névvel kezdi meg az új tanévet a Szegeden mindenki által Ságváriként emlegetett gimnázium. A SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola 2015-ben vesztette el a Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium nevet. A döntést azzal indokolták, hogy Ságvári Endre neve „a kommunista áldozatvállalás jelképe lett, így a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalásában közterület elnevezésére nem ajánlja, mivel értelmezésük szerint a 20. századi önkényuralmi politikai rendszer fenntartásához kapcsolható. Az akkor 60 éves intézményben nagy felháborodást keltett ez a döntés, ám hiába vonultak utcára is a diákok és a tanárok, a Ságvári név elveszett.

Kilenc éven keresztül nem volt névadója az intézménynek, a szeptember 2-i tanévnyitón azonban bejelentik, hogy az iskolát – amely a diákok teljesítménye alapján minden évben a legjobb 50-60 gimnázium között van az országban – Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel királyról, a Szegedi Tudományegyetem jogelődje, a kolozsvári egyetem alapítójáról, a legsikeresebb magyar politikusok egyikéről nevezik el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában