Komoly beruházás

2024.07.22. 17:25

Vasút is lesz a Szent Gellért hídon

Újabb hír erősítette meg a román fél szándékát arra nézve, hogy megépüljön a magyarcsanádi Szent Gellért híd: a napokban a román kormány is jóváhagyta a Temesvár és Szeged közötti összeköttetés helyreállításáról szóló, Magyarországgal kötött miniszteri egyezményt. Márpedig a Magyarcsanád és Őscsanád közti híd nélkül a vasút sem épülhet meg.

Szabó Imre

Az 1940-ben felrobbant Maros-híd újjáépítésének fejleményeiről tavaly szeptemberben írtuk, hogy sok évnyi hiábavaló várakozás után 2023 tavaszán egy magyar–román kormányközi bizottság a kérdést napirendjére vette, és a román szándék komolyságát az is jelezte, hogy ennek tagjai egy munkamegbeszélés erejéig ellátogattak Magyarcsanádra. Ősszel pedig magyar részről Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági, román részről pedig Sorin Grindeanu közlekedési miniszter írt alá egy több pontból álló – a híd megépítésének szándékát is deklaráló – egyezményt Temesváron. Ennek lényege: vasút köti majd össze Szegedet és Temesvárt.

A régi Szent Gellért híd romjai - az újon vasúti sín is lesz.
A régi Szent Gellért híd romjai – az újon vasúti sín is lesz. Archív fotó: Szabó Imre

Vasút és híd uniós pénzből

Ezt hagyta most jóvá a szomszédos ország kormánya. A jó hírt egyébként éppen Sorin Grindeanu jelentette be közösségi oldalán. Azt írta, az összeköttetés helyreállítása Szegeddel hozzájárul majd Temes megye gazdasági fejlődéséhez és pozitív hatása lesz az egész régióra. A beruházást egyébként közösen benyújtott uniós pályázati támogatásból tervezik finanszírozni.

Magyarcsanád polgármestere, Farkas János tavaly úgy becsülte, öt éven belül lehet számítani a Szent Gellért híd megépülésére. Most azt mondta, valószínűleg több időre lesz szükség, hiszen eredetileg két forgalmi sávval, járdával és kerékpársávval épült volna meg a híd – sínekről nem volt szó. Így új tervekre és több pénzre lesz szükség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában