Helyi közélet

2024.07.03. 07:00

Két héten belül kötelező biztosítást kell kötni az elektromos rollerekre

A hónap közepétől kötelező biztosítással kell rendelkezniük többek között az elektromos rollereknek is. Hogy ez mennyibe kerül és hogyan igazoltatnak majd, egyelőre nem lehet tudni.

Delmagyar.hu

Két héten belül az elektromos rollerekre is kell majd kötelező biztosítást kötni. Illusztráció:

Fotó: Shutterstock / illusztráció

Komoly változás lép életbe a közlekedésben július 16-ától. Olyan közlekedési eszközökre is kell ettől a naptól kötelező biztosítást kötni, melyekre eddig ilyen szabály nem vonatkozott. Az „egyes mikromobilitási eszközökként" emlegetett járművek közé tartozik az elektromos roller is – talán ez az összes közül az, ami tömegeket érint majd. Kötelezőt azokra kell kötni, melyeknek tervezési sebessége meghaladja a 25 kilométert óránként, vagy saját tömege nagyobb mint 25 kiló, és legalább 14 kilométeres óránkénti sebességre képes.

roller
Kötelező biztosítást a rollerek mellett például a segway-ekre is kell kötni a hónap közepétől.
Fotó: KISS ANNAMARIE / Illusztráció

A szabályzás célja, hogy a most bevont járművekkel okozott károk is megtéríthetők legyenek. Ez érthető, hiszen egyre több a rolleres baleset, köszönhetően annak, hogy a nagy sebességű, ugyanakkor instabil járművet lényegében bármiféle képzettség nélkül lehet hazánkban használni. A legtöbb EU-tagállamban szigorúan előírják, hogy milyen életkortól vezethet valaki e-rollert, és bizonyos életkor alatt bukósisak viselését is kötelezővé tették – nálunk semmiféle ilyen kikötés nem létezik.

Hogy mennyibe kerül majd a kötelező biztosítás a rollerekre, azt egyelőre nem lehet tudni. Nincs ugyanis még rendeletben tisztázva, milyen kategóriába kell sorolni ezeket a járműveket, így sok biztosítónál még egyáltalán nem lehet rá ajánlatot kérni, ahol pedig igen, akár extrémmagas díjak is előfordulhatnak. A biztosítási díj nagyságát egyébként várhatóan meghatározza majd az üzembentartó kora és az eszköz használatának helye is.

Kötelező biztosítást a rollerek mellett például a segway-ekre is kell kötni a hónap közepétől – ezek jórészt ugyanúgy önkormányzati vagy turisztikai vállalkozások tulajdonában vannak, mint a Lime-ok. Ez azért érdekes helyzet, mert azon gépjárművek esetében, amelyeknek nincs rendszáma, a mindenkori használó is üzemben tartónak minősül, vagyis felelősséggel tartozik azért, hogy legyen rajta kötelező biztosítás. Vagyis ezek használata előtt érdemes lesz majd utána járni, kötöttek-e rájuk ilyet. 

Szerettük volna megtudni a rendőrségtől, hogyan ellenőrzik majd a rendszám nélküli rollereket, illetve hogyan kell egy ilyen igazoltatást elképzelni, valamint azt is megkérdeztük, milyen iratokat kell maguknál tartaniuk a hónap közepétől az elektromos rollerek használóinak. Lapzártánkig azonban nem kaptunk választ.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában