Jegyzet

2024.07.11. 10:00

Legyetek férfiak

Majzik Attila

Friedmann Endre már Robert Capa néven vált világhírű fotóssá és haditudósítóvá. A kép, amely megalapozta karrierjét, 1936 szeptemberében, a spanyol polgárháború elején készült. Minden idők egyik legismertebb háborús fotójának a teljes címe a Lojalista milicista a halál pillanatában, Cerro Muriano, 1936. szeptember 5., de mindenki csak úgy ismeri, mint A milicista halála.

Az ikonikus képen a civil ruhás fegyveres épp holtan rogy össze a felvétel pillanatában.

Na, ez az a jelenet, ami – ha nyilvánvalóan nem is szó szerint –, de minden focimeccsen legalább nyolcszor-tízszer megismétlődik.

Az arc közelébe lendül egy tenyér, s az áldozat már többszörös arccsonttörést érezve hempereg a földön. Jön egy keményebb becsúszás, a kontakt elszenvedője pedig hetet-nyolcat bucskázva a földön szorítja sípcsontját, majd tenyerével a füvet püföli veszettül. Emellett a legkisebb érintésre is úgy reagálnak, hogy az az említett fotó hősi halottjának is becsületére válnék. A futballista „halála”, 2024.

Nyilván nem új keletű jelenség, hogy sumákolással, némi csalással próbál valaki előnybe kerülni a sportban ellenfelével szemben. De könyörgöm, ilyen áron? Hát az egész világ látja, hogy milyen csapnivaló módon színészkednek néha ezek a földön fetrengő primadonnák!

Tudják, hogy hány kamerával közvetítik például a mostani Európa-bajnokság meccseit? Negyvenhattal!

Negyvenhat kamera mutatja meg minden meccsen 200 országban 5 milliárd embernek az óriási gólokat, a szenvedélyes szurkolókat, de azt is, ha valaki szánalmasan hempereg a gyepen, miután majdnem hozzáértek.

Kedves futballisták, egy gyönyörű játékot játszotok. Nőjetek fel a feladathoz, és ne rontsátok el ócska ripacskodással. Legyetek férfiak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában