A gyerekek rózsaszirmot szórtak, a plébános baldachin alatt vitte az Oltáriszentséget

2024.06.02. 13:09

Úrnapi körmenetet tartottak Bordányban – Fotók

A templomkertben celebrálta Száva Szabolcs plébános az úrnapi szentmisét vasárnap, amely körmenettel zárult. A hívek négy virágokkal díszített oltárt állítottak fel a kert négy szögletében, ahol a pap az Oltáriszenséggel áldást osztott.

Koós Kata

Jézus szentséges testét és vérét ünnepelték a keresztények világszerte vasárnap, Úrnapján. A bordányi plébános, Száva Szabolcs a templomkertben celebrálta az ünnepi szentmisét. 

– Jézus nem fényképet hagyott ránk, nem csoportképet készített az apostolokkal, hanem megígérte, hogy velünk marad a világ végezetéig. Saját magát hagyta nekünk, és hitünk szerint kétezer éve nagycsütörtökön az első szentmisét bemutatta, és az egyház azért misézik, mert azt kérte tőlünk, hogy „ezt cselekedjétek az én emlékezetemre!” – ezekkel a gondolatokkal köszöntötte a híveket a plébános a szentmise elején.

Úrnapja évszázadokon át az egyházi év legnagyobb ünnepei közé tartozott. A katolikusok legünnepélyesebb hitvallása, az egyházhoz tartozás kifejezésének alkalma volt, és a szertartáson minden hívőnek kötelező volt a részvétel.

A bordányi hívek négy gyönyörűen, terítőkkel, virágokkal, szentképekkel feldíszített oltárt állítottak fel a templomkert négy szögletében. A körmenet elején a plébános arra buzdította a gyülekezetet, hogy tegyék oda szívüket, lelküket, életüket a szentségi Jézusnak, és kérjék áldását nemzetünkre, településükre, egyházközségükre és családjaikra, majd békéért fohászkodott. A körmenet elején a gyerekek kosarakból rózsaszirmokat szórtak, a plébános a hagyományokhoz híven baldachin alatt vitte az Oltáriszentséget. Minden oltárnál megállva áldást osztott a négy égtáj felé.

– Ez egy olyan kegyelmi körmenet, amely alatt csodák történnek. Fatimában a betegek világnapján az Oltáriszentséget viszi körbe az érsek, és a betegeket külön áldja meg. És rengetegen meggyógyulnak. Nem véletlenül a világ egyik legnagyobb zarándoklata – hangsúlyozta a plébános, majd azt kérte a hívektől, azon túl, hogy odaadják bánatukat, betegségüket, nehézségeiket, a kérések mellett ne felejtsenek el hálát is adni Istennek életükért, szeretetéért.

A plébános örömhírt is megosztott Úrnapján a gyülekezettel. Elmondta, hogy immár biztossá vált, hogy kormányzati és egyházmegyei támogatásból megtörténhet a bordányi templom belső felújítása. A harangokat már újra üzembe is helyezték, a továbbiakban pedig a teljes elektromos hálózat felújítását végzik el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában