Nem könnyű munka

2 órája

Szüretelik a homoktövist Zákányszéken (Galéria, videó)

Második hete szüretelik a közmunkások a homoktövist Zákányszéken az önkormányzati ültetvényen. A munka nem egyszerű, nem adja könnyen magát a C-vitaminban gazdag növény. A bogyóból egészséges ivólé készül majd, amit a helyi óvodások kapnak meg.

Arany T. János

Kétezer tő homoktövis nő a zákányszéki önkormányzat százszor száz méteres homoktövis-ültetvényén. A betakarítás a múlt héten kezdődött, hét közmunkás dolgozik a szúrós növénnyel. Szabó Attila brigádvezető kalauzolt minket körbe. 

Homoktövis, szüret, Zákányszék
Második hete dolgoznak rajta. Közmunkások szüretelik a homoktövist Zákányszéken. Fotó: Karnok Csaba 

Tőle tudtuk meg, hogy kezdetben kézzel szedték le tejfölös kupákba az apró bogyókat egyenként, ami nem csak munkaigényes, de a tüskék miatt fájdalmas is volt. Most már úgy dolgoznak, hogy lemetszik az ágakat, amiket ládákban szállítanak a feldolgozóüzembe. Itt sokkolják az ágakat, vagyis hirtelen lehűtik, majd egyszerűen géppel lerázzák a bogyókat. 

A terméssel elégedett a brigádvezető. Azt mondta, a hőség és a szárazság egy-két bokrot megviselt, de viszonylag makacs növény a homoktövis, egészen jól bírja  a szárazságot. A múlt hétvégi eső pedig kifejezetten jót tett neki. Egy tételben szárastól 6-7 mázsát szednek. 

Zákányszéken 2011-ben kezdődött a közmunkaprogram, ennek részeként kezdtek el a növényekkel foglalkozni. A homoktövis 3-4 év után fordult termőre, 2015-ben szüreteltek először egy kisebb mennyiséget. Feldolgozva dzsem, bor, ivólé, likőr, zselé, sőt olajtermék is készül belőle. Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, amely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese. 

Gyümölcslé, dzsem készíthető belőle általában más gyümölcsökből készült termékekkel vegyesen, ugyanis a homoktövis gyümölcse savas, hasonlóan a citromhoz. A zákányszéki homoktövisből alma hozzáadásával készül majd ivólé. Ezt az önkormányzati tulajdonban lévő konyhákon keresztül a gyerek- és szociális közétkeztetésben osztják ki a faluban.
 

Mindenre jó

A homoktövis védi és erősíti az immunrendszert, növeli szervezetünk védekezőképességének hatékonyságát, késlelteti az öregedési folyamatokat. Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő, javítja az általános egészségi állapotot. A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális megfázások kezelésénél. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, és így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában