Helyi közélet

2024.06.27. 15:30

Elektromos buszt tesztelnének Szegeden

Egy új elektromos autóbuszt tesztelhetnek rövidesen Szegeden. Ezzel a Volánbusz kereste meg a várost. A döntést a pénteki közgyűlésen hozhatja meg a testület. Mivel a tesztüzem alatt az utasok ingyen használhatják a járművet, ez az önkormányzatnak bevételkiesést okoz, amelynek nagysága előre nem meghatározható.

Suki Zoltán

K Modern buszok már járnak Szegeden. Fotó: Török János

Megkereste a szegedi városvezetést a Volánbusz Zrt. azzal, hogy időnként lehetőségük van helyi közlekedésre kialakított autóbuszok tesztelésére. Ez egy rendelettervezetből derült ki, amit a pénteki szegedi közgyűlés tárgyal majd. A lényege, hogy most egy új elektromos csuklós autóbusz tesztelését szeretnék Szegeden elvégezni. A tesztelés időtartama maximum 2 hét, de a pontos időtartamról még nem döntöttek. A tesztautóbusz nem egy konkrét vonalon, hanem az egész város területén közlekedne, és a tesztüzem ideje alatt azt az utasok díjmentesen tudnák igénybe venni. Az autóbuszt, „mint járművet” tesztelik, ezért nem lehet rajta jegyet venni, és a wifiről is le kell mondani.

A rendelettervezetben egy kicsit panaszkodnak is. Azt írják, hogy mivel a tesztüzem alatt az utasok ingyen használhatják a járművet, ez az önkormányzat részére bevételkiesést okoz, melynek nagysága előre nem meghatározható.

„A maximum két hetes tesztüzem olyan rövid időtartam, melyre figyelemmel a keletkező bevételkiesés az önkormányzat részére vállalható” – olvasható az előterjesztésben.

A Volánbusz javaslata egyébként illeszkedik a város 2023 novemberében elfogadott e-mobilitási koncepciójához. Az intézkedési terv 4. pontja az autóbusz járműflotta teljes elektromossá tételét irányozza elő, a 10. pontja pedig rendelkezik arról, hogy a város szívesen biztosít teret „élő laboratóriumként” újszerű, fenntartható mobilitási megoldások valós körülmények közötti tesztelésére.

Legutóbb tavaly év elején állított forgalomba tíz új környezetbarát buszt Szegeden a Volánbusz.

A Volánbusz 80 autóbusszal, 36 vonalon biztosítja Szegeden a helyi autóbusz-közlekedési szolgáltatást, évente 534 ezer járaton mintegy 35,5 millió utast szállít. Az akkori fejlesztésnek köszönhetően a szegedi buszok átlagéletkora 10,1 évről 8,9 évre csökkent. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában