Szegedi hírek

2023.09.21. 20:00

Tompai kapu vasúti átjáró: felújították, még rosszabb lett – Galéria

Rosszabb lett a Tompai kapu úti vasúti átjáró a felújítás után, mint előtte. Hullámvasutat csinált belőle a kivitelező, majd kihelyeztek egy 30-as táblát és egy egyenetlen útszakaszra figyelmeztető táblát. Hogy kijavítják-e ,nem tudtuk meg.

Timár Kriszta

Hullámvasút lett a felújított Tompai kapu úti vasúti átjáróból. Fotók: Karnok Csaba

Meglehetősen nagy bosszúságot okozott a tanévkezdéskor, hogy lezárták a Tompai kapu úti vasúti átjárót. Éppen akkor kezdték a felújítását, amikor a legnagyobb a forgalom az egész városban, 8 napon keresztül ez jelentős fennakadást okozott a Klebelsberg-telepen, illetve Gyálaréten élőknek. Az átjárót szeptember közepén átadták, sok köszönet azonban nem lett benne. A beruházás után ugyanis rosszabb lett, mint volt.

A munkálatokról korábban annyit közöltek: megerősített teherbírású, gépjárművel és kerékpárral közlekedőknek egyaránt komfortosabb átjutást biztosító útátjáró elemeket – úgynevezett nagyobb teherbírású STRAIL gumielemes útátjárórendszert – építenek be. Kiemelték, a felújítás befejeztével biztonságosabb közúti áthaladást biztosít a vasúti átjáró az arra közlekedők számára.

Elég csak ránézni az átjáróra és látszik: a komfortosság nem jött össze. A sínek szintje felett van jóval az aszfaltréteg, így az 5 pár sín között fel-le járnak az autók, hiszen a dombok és völgyek egymás után váltakoznak nagyon rövid távolságban egymástól. Emiatt csak úgy lehet itt áthajtani, ha szinte állóra fékezik az autót és mint egy fekvőrendőrön, úgy emelik át a járművet a hepehupákon.

Jól látjátok, vacak lett

 – kiabált ki egy autós, áthajtás közben, mialatt kollégánk a területet fotózta. Véleményével nem volt egyedül. Bárkit kérdeztünk, hasonlóan vélekedett. 

Hát itt aztán nem lehet száguldozni. Eléggé hullámvasutasra sikerült

 – mondta egy idősebb hölgy. Ő még a diszkrétebben fogalmazók közé tartozott. – Olyan ez, mint egy komédia vagy egy rossz mese. Eddig 50-nel át lehetett menni rajta, most csak óvatosan átdöcögünk, különben elharapnánk a nyelvünket. Valaki itt nagyon elszúrt valamit. Ezt így nem szabadott volna átadni – mondta Gábor, aki a vele utazó Lászlóval együtt szintén a klasszikus sz-betűs szóval jellemezte a végeredményt.

A kivitelező egyébként valószínűleg maga is belátta, hogy nem egy díjnyertes alkotásról van szó, hiszen az átjáró elé 30-as táblát és egyenetlen úttestre figyelmeztető táblát helyeztek ki. Hogy ez-e a tökéletes megoldás, abban nem vagyunk biztosak, de kérdéseinket hiába küldtük el a MÁV sajtóosztályának, nem kaptunk választ sem arra, mi lehet az oka, hogy így sikerült a felújítás, sem arra, hogy tervezik-e a kijavítását.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában