Konténer 14 helyen

2 órája

Konténer ad vizet - 17 millióért

A makói térség több falujában még mindig magasabb az előírtnál az ivóvíz arzén- vagy bórtartalma. Ezeken a településeken konténer adja a szabványos ivóvizet - most kiderült, üzemeltetésük egy év alatt 16,8 millió forintba került.

Szabó Imre

A konténerekre azért van szükség, mert a térségi ivóvíz-minőségjavító programot 11 év és több mint 5 milliárd forint elköltése után sem sikerült teljes egészében lezárni. Emiatt nem felel meg az uniós előírásoknak az ivóvíz arzén- vagy bórtartalma.

konténer, ivóvíz, Makó, Návay Lajos tér
Konténer ad szabványos ivóvizet Makón, a Návay Lajos téren is. Fotó: Szabó Imre

Konténer 14 helyen

Vizet adó konténer olyan településeken működik, mint Ambrózfalva, Csanádalberti, Csanádpalota, Ferencszállás, Földeák, Kiszombor, Klárafalva, Kövegy, Makó, Makó-Rákos, Maroslele, Nagylak, Óföldeák és Pitvaros. Ezeket az Alföldvíz üzemelteti. Fenntartásuk egyenként 820 ezer és 1,6 millió forint között volt az elmúlt egy éven – összesen 16,8 millióba került. Az erről szóló előterjesztés azért kerül jövő szerdán a képviselő-testület elé, mert az önkormányzat a pénz előteremtése érdekében rendkívüli központi támogatásra akar pályázni. Hogy ez sikerül-e, decemberre fog kiderülni.

Visszakérték a milliárdokat

A térségi ivóvíz-minőségjavító program visszásságairól legutóbb júniusban írtunk. Akkor derült ki, hogy az Európai Unió a lezáratlanság miatt visszakövetelte az e célra nyújtott uniós támogatást, a milliárdok visszafizetését azonban az állam magára vállalta. Az akkori testületi ülésen az is elhangzott: a projekt befejezésének műszaki lehetőségéről szakértői jelentés készül az energetikai minisztériumban. Hogy ez mikorra készül el, egyelőre nem tudni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában