Bírság lesz a vége

2021.03.18. 14:01

Szigorít a kiszombori önkormányzat

Kiszomboron is komoly problémát jelent, hogy a falu lakói közül sokan nem tartják rendben a ház előtti vízelvezető árkot. Ilyen esetben eddig az érintetteket csak udvariasan megkérték, hamarosan azonban jön a bírság is.

Szabó Imre

– Nem a pénzbeszedés a cé­lunk. Azt szeretnénk, ha súlya lenne az önkormányzati felszólításnak

– mondja Szirbik Imre, Kiszombor polgármestere an­­nak kapcsán, hogy a falu ön­­kormányzata szigorításra ké­­szül az elhanyagolt utcai víz­­elvezetők ügyében.

Korábban megírtuk: a falu most adott be egy 400 milliós pályázatot betonmedrű csatornák építésére, ám a korábban, ugyancsak pályázati pénzből épült földmedrű árkok felújítására ennek keretében nem kerülhet most sor. Éppen ezért fontos ez utóbbiak tisztán tartása.

Mint megtudtuk, a kiszombori önkormányzatnak van egy napi 4 órában foglalkoztatott alkalmazottja, akinek az egyik feladata az, hogy a falu utcáit járva figyelje a vízelvezetőket. Szirbik Imre elmondta, a probléma súlyát jelzi: hogy az illetőnek heti rendszerességgel kell felszólító levelet írnia. Nem egy esetben a polgármester személyesen is felkereste és szép szóval megkérte az érintetteket, hogy tegyenek eleget karbantartási kötelezettségüknek. A legtöbben ezt meg is ígérték – aztán maradt minden a régiben. Márpedig ez egy hirtelen érkező, nagy mennyiségű csapadékot hozó esőzés alkalmával komoly belvízgondokat tud okozni.

A polgármester azt is el­mondta, a falu lakóira azért hárul nagyobb feladat az ár­kokkal kapcsolatban, mert míg korábban 120 közmunkásuk volt, most csak 25 van. Ugyanakkor a vonatkozó helyi rendelet világosan fogalmaz:

a háztulajdonos kötelessége tisztán tartani az ingatlan előtti járda- és csatornaszakaszt.

Ez utóbbival kapcsolatban az is fontos, hogy a növényzetet ne gyomirtóval pusztítsák, így ugyanis beomolhat az árok széle.

– Az új jegyzővel hamarosan megalkotjuk a bírságolás lehetőségéről szóló helyi jogszabályt

– ígérte lapunknak a polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában